Hrapović: Kontinuirani zadatak zdravstvenog sistema je da predoči koliko je važna redovna vakcinacija djece

Ministar je rekao da Crna Gora ima dobro razvijen imunizacioni program, pa je u datim okolnostima veliki izazov zadržati dostignuti uspjeh, posebno naglašavajući eliminaciju boginja i rubele tri godine u kontinuitetu
111 pregleda 0 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Kenan Hrapović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 20.02.2018. 19:22h

Kontinuirani zadatak zdravstvenog sistema je da predoči koliko je važna redovna vakcinacija djece i kolikom se riziku izlažu ukoliko ih ne vakcinišu, ocijenio je Ministar zdravlja Kenan Hrapović na konferenciji o imunizaciji.

„Odgovornost je na roditeljima, ali je velika odgovornost i na zdravstvenim radnicima, jer oni treba da motivišu roditelje, da ih edukuju i daju im relevante i na dokazima zasnovane informacije, jer će bolest naći put do populacije koja nije zaštićena vakcinom“, kazao je Hrapović.

Ministar je rekao da Crna Gora ima dobro razvijen imunizacioni program, pa je u datim okolnostima veliki izazov zadržati dostignuti uspjeh, posebno naglašavajući eliminaciju boginja i rubele tri godine u kontinuitetu.

Hrapović je na ministarskoj konferenciji o imunizaciji u Podgorici kazao da je naše društvo imalo izuzetno visok obuhvat vakcinacije, sve do 2014. godine, kada se u cijelom regionu intenzivirala kampanja protiv zaštite zdravlja djece.

„Na žalost, od tada su antivakcinalne poruke počele da utiču i na naše roditelje i često bezrazložno odlažu i izbjegavaju vakcinaciju, nesvjesni da će na taj način biti oni ti koji će ugroziti zdravlje svoje, ali i druge djece. Sa posljedicama takvih postupaka se svi danas suočavamo“, rekao je on.

Tako je, kaže on, 2014. godine obuhvat od 87 odsto već 2015. značajno pao i iznosio 65 procenata, a pad se nastavlja i 2016.godine, kada iznosi 46,58 odsto vakcinisane djece.

„Suočeni sa ovako zabrinjavajućom statistikom, preduzeli smo niz konkretnih koraka kako bismo preduprijedili fatalne posledice sa kojim se susreće cijela Evropa“, kazao je Hrapović.

On je naglasio da su organizovali jaku medijsku kampanju, intezivirali razgovore sa roditeljima i organizovali vanredne vakcinacije.

„Tako je od oktobra prošle godine, kada je obuhvat vakcinisane djece iznosio 56,69 odsto, porastao za 14 procenata i danas iznosi 70,49 odsto“, rekao je Hrapović.

Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović, kazao je da je u istoriji čovječanstva vakcinacija najviše doprinijela očuvanju i unapređenju globalnog zdravlja.

„Zahvaljujući vakcinaciji svake godine sačuvamo od dva do tri miliona života i samo se vakcinaciji možemo zahvaliti na smanjivanju globalnog obolijevanja i unapređenju zdravlja djece“, rekao je Simović.

On je kazao da je, kada se registruje sasvim mali broj slučajeva obolijevanja, to znak slabosti zdravstvenog sistema i nemoći da se u potpunosti zaustavi širenje preventivnih bolesti.

„Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), naš pouzdani strateški partner, ponudila nam je evropski koaliconi plan za imunizaciju 2014 godine, kao mapu puta u prevazilaženju izazova sa kojima se suočavamo“, rekao je Simović.

On je kazao da se Vlada obavezala da će posebnu pažnju poklanjati vakcinaciji i sprovođenju programa imunizacije, koji je jednako dostupan svima, upravo zbog njihovog doprinosa u očuvanju zdravlja.

„Ostvarivanje ciljeva imunizacije je pokazatelj napretka da naše društvo učinimo boljim za sve, u kojem niko neće biti zaboravljen i u kome će se svakom djetetu biti omogućen bezbjedan početak života“, dodao je Simović.

Direktorica SZO za Evropu, Zsuzsanna Jakab, kazala je da su 2014. godine država članice Evropske Unije (EU) obavezale da će raditi o imunizaciji , pošto su usvojile akcioni plan za imunizaciju za Evropu.

„Ove godine ulazimo u drugu polovinu tog puta i zbog toga je vrijeme da popišemo šta smo uradili, da vidimo dokle smo došli i šta treba uraditi da bi sve ispunila očekivanja do 2020. godine“, rekla je Jakab.

Ona je dodala da su dugoročna ulaganja napravljena da bi se obezbijedilo da odluke o programu budu bazirane na dokazima i da je bi se obezbijedila finansijska sigurnost.

„Zaista je ostvaren veliki napredak, u povećanju snage i otpornosti programa imunizacije“, rekla je Jakab

Ona je kazala da se u zemljama u jugoistočnoj Evropi suočavaju se sa mnogo izazova koji sprečavaju napredak i unutar zemalja i šire.

„Uspostavljanjem i korišćenjem te mape puta mi ćemo napraviti jake temelje za jačanje imunizacije u našem podregionu i doprinijeti jačanju zdravlja u Evropi generalno“ naglasila je Jakab.

Ona je kazala da se jačanjem jednakosti u imunizaciji mora da raditi jače i bolje da bi seobezbijedilo da ni jedan čovjek, dijete, zajednica i zemlja ne budu izostavljene.

„Mogu da vas uvjerim u kontinuiranu podršku regionalne kancelarije SZO u ovoj oblasti i sigurna sam da ćemo zajedno postići cilj, kako bi svaka bila porodica zaštićena od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama“, zaključila je ona.

Bonus video: