Nevažeće potvrde, policijski šator i saslušanje kod tužioca (FOTO)

Reporteri “Vijesti” nekoliko sati patrolirali sa ekipom nikšićke Interventne jedinice policije, nakon stupanja na snagu mjera zabrane izlaska iz objekta stanovanja od 19 do 5 časova
38736 pregleda 22 komentar(a)
Policijski šator kod zgrade Centra bezbjednosti, Foto: Luka Zeković
Policijski šator kod zgrade Centra bezbjednosti, Foto: Luka Zeković

Rijetki su bili oni koji su se preksinoć, nakon 19 časova, mogli vidjeti na ulicama Nikšića, a od onih malobrojnih, pojedini su ekspresno završili kod tužioca jer nisu imali validnu potvrdu za kretanje tokom proglašene zabrane...

Reporteri “Vijesti” nekoliko sati patrolirali su sa ekipom nikšićke Interventne jedinice policije, nakon što je stupila na snagu mjera zabrane izlaska iz objekta stanovanja od 19 do 5 časova.

Čudno je bilo proći ulicama grada koji je uvijek živ - kao da su svi utonuli u san i čekaju da korona prođe. A momci u plavom čuvaju da “taj san” neko ne ukrade.

Na nikšićkim cestama uglavnom oni koji su se vraćali sa posla ili koji su i dalje radili - obavljajući razne dostave.

Svi su imali potvrde, ali je problem bio što pojedini poslodavci nijesu znali ili nijesu vidjeli, kako potvrda o dozvoli kretanja mora da izgleda - pa ta dokumenta nijesu bila validna.

Pojedini su rekli da su zatečeni činjenicom da im potvrde ne važe i da ih zbog toga policija mora sprovesti do Centra bezbjednosti (CB) - tačnije, do šatora koji je postavljen ispred te zgrade i gdje se, od pojave koronavirusa, primaju svi koji su ovih dana prinuđeni da pokucaju na vrata policije.

policija nk
Policija mora samo da radi svoj posao. Tu smo zbog vaše bezbjednosti, odgovarali su policajci građanima(Foto: Luka Zeković)

Tamo ih je čekao inspektor koji bi ih, nakon što bi pregledao njihove potvrde i uzeo izjave, slao kod dežurnog tužioca.

Nova situacija, pa je sve išlo ekspresno brzo.

“Nijesam ja kriv što su mi izdali ovakvu potvrdu. Zovnite mog poslodavca. Ja samo radim svoj posao”, negodovao je jedan od onih koji su imali pogrešno izdatu potvrdu.

“I policija mora samo da radi svoj posao. Tu smo zbog vaše bezbjednosti”, bio je odgovor momaka u plavim uniformama.

Ekipa Vijesti, skupa sa službenicima Uprave policije, obišla je brojne ulice u gradu, provozala se prigradskim naseljima, slušala instrukcije preko radio veze i žurila do mjesta gdje su viđeni pješaci ili vozači...

Na nekoliko lokacija - vlasnici šetaju kućne ljubimce. Njima je dozvoljeno da napolju mogu boraviti najduže sat.

Neki su kazali da ne znaju da li to podrazumijeva da van objekata stanovanja mogu biti u periodu od 19 do 20 časova ili mogu iskoristiti jedan čas u bilo kojem terminu do 5 časova...

“Izvinjavam se što sam malo zadocnio. Išao sam da nahranim stoku. Živim u gradu, a stoka je na imanju u Kličevu”, bile su riječi čovjeka koji je desetak minuta kasnio da kući stigne na vrijeme. Upozoren je da sljedeći put mora ranije otići da nahrani stoku. Prošao je sa opomenom.

Iako je možda bilo dosadno voziti se pustim ulicama i obilaziti usnule kvartove, momcima iz Interventne jedinice, kako su kazali, bilo je drago što građani poštuju donesenu mjeru i nije im smetala ta vrsta “dosade”.

I dok smo slušali instrukcije komandira i išli s’ jedne na drugu stranu grada, pričali smo, o čemu bi drugo, nego o korona virusu. Bilo je riječi i o našim poslovima i o tome da građani moraju biti na prvom mjestu, bez obzira na sve...

A ekipa “Vijesti” osjetila se bezbjedno, jer im je profesionalnost Željka Vujičića, Ratka Delibašića, Spasoja Vuksanovića, Nikole Mašulovića, Zorana Raičevića i Nikole Gušića, ulivala sigurnost da su zaštićeni, čak i od korone.

Te večeri u Nikšiću je procesuirano pet osoba koje su prekršile mjeru zabrane kretanja, a u Crnoj Gori ukupno 31.

Noć ranije, u Crnoj Gori je procesuirano 37 osoba, među kojima i osam Nikšićana.

FOTO: Luka Zeković

Galerija

Bonus video: