Ajkovići ne daju svoju zemlju u centru Pg: Traže je za grad, a namijenili su je "Carinama"

„Navodi se da je izgradnja ulice potrebna gradu, a to nije potreba grada već jedino restorana „Carine“ da bi oni imali pristup, da sjutra mogu da koriste taj put za svoje svrhe, dostavu robe... Jer oni sjutra tu planiraju da prave hotel, a bez ovoga puta ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu“, smatra Ajković
698 pregleda 8 komentar(a)
Plac Ajkovića, Foto: Zoran Đurić
Plac Ajkovića, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.02.2018. 18:37h

Porodica Ajković ne želi da se ekspropriše dio njihove svojine za potrebe izgradnje ulice koja će povezati Njegoševu sa Hercegovačkom ulicom.

Davor Ajković kazao je da je nedavno, kada je pošao u Upravu za nekretnine, saznao da je donijeto rješenje o eksproprijaciji dijela posjeda njegove porodice, odnosno oca Zdravka, ali da im primjerak tog rješenja nikada nije dostavljen.

„Javili su mi da su rješenje donijeto u julu prošle godine dostavili. Ja sam išao u katastar i pitao ih da mi daju papir koji je potpisan da je rješenje preuzeto, a oni su mi rekli da je to greška i da rješenje nije dostavljano“, rekao je Ajković.

Za izgradnju ulice, preko njihove imovine, je proglašen javni interes. Ajkoviću nije jasno zbog čega je on proglašen, te zašto je za ovaj dio grada bitna izgradnja pomenute saobraćajnice.

„Navodi se da je izgradnja ulice potrebna gradu, a to nije potreba grada već jedino restorana „Carine“ da bi oni imali pristup, da sjutra mogu da koriste taj put za svoje svrhe, dostavu robe... Jer oni sjutra tu planiraju da prave hotel, a bez ovoga puta ne mogu da dobiju upotrebnu dozvolu“, smatra Ajković, koji je podsjetio da se ranije na ovom prostoru nalazio park i uličica koja je prolazila iza zgrada do Ulice slobode, ali da je ona zatvorena, a park uništen.

Iz Direkcije za imovinu Glavnog grada saopšteno je da je na osnovu Elaborata eksproprijacije za izgradnju ulice u zahvatu DUP-a „Nova varoš kvart F“, za eksproprijaciju predviđeno 444 metra kvadratna privatnog zemljišta, dok je na privatnom zemljištu površine 62 metra kvadratna predviđeno ustanovljavanje stvarne službenosti kolsko-pješačkog prolaza.

Iz Područne jedinice Podgorica Uprave za nekretnine saopšteno je da je predlogom Glavnog grada, upućenim Upravi, predviđena eksproprijacija za dva vlasnika. Potpuna eksproprijacija je predložena za nepokretnosti u vlasništvu preduzeća „Meridijan hoteli“, a za nepokretnosti Zdravka Ajkovića predložena je nepotpuna eksproprijacija ustanovljavanjem stvarne službenosti prolaza.

„Osnov za eksproprijaciju je Javni interes koji je utvrđen na osnovu UP Nova Varoš, Kvart F, shodno članu 52 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata“, preciziraju iz Uprave.

Prvo rješenje o eksproprijaciji, radi izgradnje pomenute ulice, Uprava je donijela još u julu 2013. godine.

„Za nepokretnosti “Meridijan hoteli” doo je zaključen sporazum po cijeni od 463.52 po metru kvadratnom, a za Ajković Zdravka nije data ponuda naknade od strane Glavnog grada Podgorica iz razloga što rješenje nije pravosnažno”, navode iz Uprave.

Rješenja koja su se odnosila na imovinu Ajkovića iz jula 2013. i maja 2014. godine su, nakon žalbe, poništena iz formalnih razloga. Iz Uprave dodaju da je rješenje iz novembra 2014. poništio Upravni sud, dok je rješenje donijeto u ponovnom postupku, iz decembra 2016. opet poništeno po žalbi Ajkovića.

Posljednje rješenje je donijeto u julu 2017. godine

“Za isto ovaj organ nema dokaza da je uručeno Ajković Zdravku. Kako se sin Ajković Zdravka interesovao nedavno za navedeni postupak ukazujući da nijesu primili rješenje, to je upoznat da je rješenje donijeto te je isto nanovo upućeno putem pošte”, navode iz Uprave.

Ajković je istakao da će se žaliti i na najnovije rješenje, a nada se da će i ovog puta uspjeti da ga poništi.

Bonus video: