Institut za javno zdravlje

Aplikacija za prijavu simptoma i zdravstvenog stanja osoba koje su pod medicinskim nadzorom

Građani aplikaciji pristupaju putem linka koji dobijaju u SMS poruci
20614 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2020. 14:35h

Institut za javno zdravlje Crne Gore danas je lansirao mobilnu aplikaciju za prijavu simptoma i zdravstvenog stanja osoba koje su pod medicinskim nadzorom, koja je dio  šireg integrisanog sistema za upravljanje informacijama u vezi sa pandemijom virusa korona u Crnoj Gori, saopšteno je iz Instituta.

Mobilna aplikacija ima za cilj da pruži jednostavnu i sigurnu mogućnost prijave simptoma ili trenutnog zdravstvenog stanja, kroz svega par klikova. Građani aplikaciji pristupaju putem linka koji dobijaju u SMS poruci.

"Zahvaljujući pažljivo osmišljenom korisničkom iskustvu, građani ostvaruju komunikaciju sa epidemiološkom službom, šalju najvažnije podatke u vezi sa svojim zdravljem, čime značajno olakšavaju cijeli proces medicinskog nadzora", navode iz IJZ.

Sistem se za sada zasniva na dva stuba, a to su SOS linija 1616 i SMS-sistem obavještavanja o sopstvenom zdravstvenom stanju za one koji su u režimu nadzora ili karantina. "Osim što predstavlja jedinstveno rješenje putem kojeg se sve informacije o koronavirusu objedinjavaju u jedinstvenu bazu podataka, ona daje niz prednosti građanima", dodaju iz IJZ.

Ako neko ima simptome ili ako sumnja na izloženost, može pozvati SOS liniju 1616, umjesto da traži lokalne brojeve telefona domova zdravlja i izabranih doktora. 

"Operateri prate precizni trijažni postupak i infomatički sistem dodjeljuje procjenu rizika. Svi koji prelaze određenu granicu u toj procjeni biće pozvani od strane epidemiologa IJZ i detaljno intervjuisani. Na bazi njihove procjene osobe mogu biti stavljene u karantin ili samoizolaciju", ističu iz Instituta.

Sada, kako dodaju, građani ne moraju više da pišu mejlove ili da pokušavaju da dobiju svoje lokalne epidemiološke nadzore. 

"Svi koji su pod nadzorom dobijaju svakodnevno specijanu SMS poruku putem koje aktiviraju upitnik kojim za manje od 10 sekundi daju precizne detalje o elementima sopstvenog zdravstvenog stanja. Sve se sliva u bazu podataka i svaka prijava promjene u simptomima rezultira upozorenjima za lokalne epidemiologe koji na osnovu tih infomacija preduzimaju potrebne mjere i sprovode epidemiološke procedure, ako je neophodno", rekli su iz Instituta.

Za one koji ne posjeduju pametni telefon i ne moze da koristi ovaj kanal, može nazvati 1616 i operateri će u njegovo ime popuniti upitnik.

Aplikacija je pokrenuta pomoć kompanija Fleka i Crnogorski telekom, dok su Call centar pomogle kompanije Logate i M:tel, a sve uz pomoć epidemiologa Instituta za javno zdravlje.

Preporučujemo za Vas