Grbović: Preduzimamo mjere kako bi sanirali ekonomske posljedice koronavirusa, budžet će vjerovatno biti smanjen

Prema Grbovićevim procjenama, do kraja maja bi trebalo da se izađe iz novonastale situacije
3534 pregleda 5 komentar(a)
Grbović, Foto: Opština Nikšić, Opština Nikšić
Grbović, Foto: Opština Nikšić, Opština Nikšić
Ažurirano: 03.04.2020. 15:30h

Prema riječima predsjednika Opštine Nikšić, Veselina Grbovića, lokalna uprava zajedno sa Vladom preduzima mjere kako bi se sanirale ekonomske posljedice koronavirusa.

"Dosta firmi, ugostiteljskih objekata i zanatlijskih radnji ne radi, i po tom je pitanju potrebna pomoć Opštine. Tu će vjerovatno biti smanjena stopa poreza kako za fizička lica tako i za građane koji ne rade, tako da će neplaćanjem poreza, pa i dohodaka za fizička lica, opštinski budžet biti smanjen. Mi sada to proračunavamo i upoznaćemo Vladu da se prema tome odnosi. Vrlo je važno da se ove mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) poštuju, jer što se budu bolje poštovale, to će biti kraći period ove borbe", poručio je Grbović.

Prema njegovim procjenama, do kraja maja bi trebalo da se izađe iz novonastale situacije.

Nikšić
Nikšić(Foto: Opština Nikšić)

Podsjetio je da su u januaru raspisali tendere i da je veliki broj projekta koji Opština jednim djelom finasira.

"Nastavićemo sa tim poslovima da bismo pomogli firmama i da se neka sredstva slivaju i u državni budžet. Mi ćemo sa naše strane dati maksimum i nadamo se da ćemo izaći i zdraviji i pametniji iz ove situacije", poručio je Grbović.

Na Ski centru Vučje je formiran karantin gdje je smješteno 37 osoba koje su došle iz inostranstva.

Grbović je kazao je da je preko Crvenog krsta i Dnevne službu za socijalne slučajeve podijeljeno oko 300 paketa za socijalno najugroženije porodice, da je organizacija "Help" podijelila 230 paketa, kao i da je Opština uplatila Crvenom krstu 10.000 eura, a da su rukovodioci u loklanoj upravi od martovske plate izdvojili po 50 odsto koje će uplatili NKT-u.

I Opština je NKT uplatila 30.000 eura.

Opštinska organizacija Crvenog krsta, Narodna kuhinja, Opština Nikšić i Centar za socijalni rad, kako se navodi u saopštenju, zajednički djeluju kako bi građanima dostavili hranu i ljekove.

Potpredsjednik Opštine Dragan Perović istakao je da volonteri dostavljaju sve potrepštine i građanima koji žive na udaljenim područjima Nikšića.

Dragan Perović
Perović(Foto: Opština Nikšić)

"Javilo se oko 625 građana, koji imaju različite potrebe. Podijelili smo oko 600 paketa hrane do 30 eura vrijednosti. Time se bave volonteri Crvenog krsta. Njih 50 ovih dana te pakete isporučuje na kućnu adresu. Imamo oko 25 građana kojima dostavljamo ljekove, neki koriste usluge volontera i za plaćanje računa. Tu je Narodna kuhinja, koja dnevno isporuči oko 275 obroka", kazao je Perović.

Odao je priznanje privrednicima Nikšića koji su građanima pritekli u pomoć, a sve donacije preko Crvenog krsta stižu do onih kojima su i namijenjene.

Novica Milović
Milović(Foto: Opština Nikšić)

Prema ocjeni načelnika opštinske Komunalne policije, Novice Milovića, Nikšićani poštuju novousvojene mjere NKT-a, mada postoje nesavjesni pojedinci koji su krivično procesuirani.

Bonus video: