"IZRAŽAVAMO ŽALJENJE ŠTO JE ZLUPOTRIJEBLJENO ZDRAVSTVENO STANJE GRAĐANA"

Ombudsman najoštrije osuđuje objavu spiska: Stigmatizacija i kršenje prava na privatnost

"Još jedna otežavajuća okolnost jeste činjenica da su među tim podacima okriveni i podaci o maloljetnim licima", navodi se u saopštenju
3853 pregleda 4 komentar(a)
Bjeković, Foto: Savo Prelevic
Bjeković, Foto: Savo Prelevic

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore (ombudsman) Siniša Bjeković najoštrije osuđuje objavu spiska zaraženih i oboljelih od koronavirusa na društvenim mrežama, što predstavlja ne samo stigmatizaciju već i kršenje prava na privatnost ovih osoba, saopšteno je danas iz kancelarije ombudsmana.

Spisak na kome se navodno nalaze zaraženi koronavirusom u Podgorici se širi društvenim mrežama. Na spisku je preko 60 imena, a među podacima koji su na dokumentu su i matični brojevi i godina rođenja.

"Izražavamo žaljenje što je zloupotrijebljeno zdravstveno stanje građana, koji su bili bez mogućnosti da spriječe objavu ovakve vrste podataka i smatramo da je neophodno bez odlaganja angažovati sve državne resurse na otkrivanju načina na koji su ovi podaci dospjeli u javnost i naravno procesuiranja vinovnika. Još jedna otežavajuća okolnost jeste činjenica da su među tim podacima okriveni i podaci o maloljetnim licima", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da ova situacija nikako ne smije da dovede do nepovjerenja u sistem zaštite podataka, a to će se najbolje preduprijediti brzom, efikasnom i djelotvornom istragom.

"Zaštitnik koristi priliku da izrazi punu solidarnost sa svim licima čija je privatnost narušena i poziva crnogorsko društvo da na neposredan način iskaže podršku njima i njihovim porodicama na način što neće zloupotrijebiti niti idistribuirati dostupne podatke na bilo koji način. Jedan od razloga je i činjenica da se nakon pojave epidemije u Crnoj Gori svi možemo naći u ovakvoj ili sličnoj situaciji", piše u saopštenju.

Iz kancelarije ombudsmana mole javnost za razumijevanje situacije na Vrelima ribničkim i suzdržavanje od uvredljivih i diskriminatornih komentara na račun romske populacije.

"Podsjećamo da su mnogi naši sugrađani Romi svakako u nezavidnoj socio-ekonomskoj situaciji, bez dostupnih brojnih materijalnih ii drugih sredstava koja su na raspolaganju većinskom stanovništvu, tako da nije u redu da im odmažemo dodatnom stigmom, ukoliko već nismo u prilici da pomognemo", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas