Jin: Mjere koje preduzima Crna Gora efikasne

„Kineska ambasada i Institut za javno zdravlje Crne Gore uspostavili su krajem januara kanal za komunikaciju radi blagovremenog informisanja i rješavanja teškoća“, naveo je Jin
7132 pregleda 5 komentar(a)
Liu Jin, Foto: Boris Pejović
Liu Jin, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2020. 11:31h

Saradnja u borbi protiv koronavirusa između Kine i Crne Gore još čvršće dokazuje prijateljstvo naroda dvije države, kazao je kineski ambasador u Podgorici Liu Jin, ocjenjujući da su mjere koje preduzima Crna Gora efikasne.

On je u intervjuu za Dan kazao da se, nakon napornog rada i velike požrtvovanosti, u Kini upravo završila najkritičnija i najteža faza epidemije.

„Stoga smo u potpunosti svjesni ozbiljne situacije u Crnoj Gori i razumijemo vaše poteškoće. Iz moje perspektive, mjere koje preduzima Crna Gora su efikasne i vjerujem da će Crna Gora pobijediti epidemiju“, naveo je Jin.

On je dodao da su Kina i Crna Gora tradicionalno prijatelji i da je ta država spremna da iskreno pomogne Crnoj Gori u svim mogućnostima.

"U stvari, dvije strane su uvijek vodile komunikaciju i saradnju u borbi protiv epidemije. Saradnja u borbi protiv Kovida-19 između Kine i Crne Gore još čvršće dokazuje prijateljstvo njihovih naroda“, kazao je Jin.

Kako je naveo, kada je situacija bila teška u Kini, vlada te države je, štiteći zdravlje svog naroda, pružila maksimalnu zaštitu i podršku svim strancima u Kini, uključujući građane Crne Gore.

Jin je kazao da među crnogorskim državljanima u Kini nema zaraženih virusom korona.

„Čak i u Vuhanu, gdje je epidemija najteža, lokalna vlast i univerziteti pravovremeno su putem telefonskih linija, usluge dostava i drugih pružali pomoć, podršku, raspodjelu namirnica i zaliha strancima, uključujući i crnogorske studente“, rekao je Jin.

Kako je dodao, nakon izbijanja epidemije, Kina je odmah preko Svjetske zdravstvene organizacije podijelila sekvencu virusa gena i iskustvo za kontrolu sa drugim zemljama, uključujući i Crnu Goru.

„Kineska ambasada i Institut za javno zdravlje Crne Gore uspostavili su krajem januara kanal za komunikaciju radi blagovremenog informisanja i rješavanja teškoća“, naveo je Jin.

On je podsjetio da je, nakon što je u Crnoj Gori potvrđen slučaj Kovid-19, kineska vlada odmah donijela odluku da Crnoj Gori pruži hitnu pomoć sa hiljadu testova i medicinske opreme, kao što su maske, respiratori, zaštitna odijela, naočare i drugo, a testovi su stigli 20. marta.

„Na osnovu naše informacije, ti testovi su odigrali vrlo dobru ulogu tokom testiranja u Crnoj Gori. Obje strane sada održavaju blisku komunikaciju o transportu ostale opreme“, rekao je Jin.

Kako je kazao, trenutno je najveća prepreka za transport obustava i limitiranje avio-linije u više zemalja.

„Uz činjenicu da sada cijeli svijet hitno traži medicinsku opremu, Vlada Crne Gore je, uz posredovanje kineske ambasade, nabavila veliku količinu medicinske opreme iz Kine, već je isporučena iz Pekinga, a to će sigurno koristiti za borbu protiv epidemije u Crnoj Gori“, rekao je Jin.

Kako je kazao, pod koordinacijom kineske ambasade, kineska strana je spremna da organizuje svoje vrhunske i autoritativne medicinske stručnjake za ekskluzivnu video-komunikaciju sa crnogorskim kolegama, dvije strane sada komuniciraju o detaljima.

Bonus video: