Manje žena doktoranada i u među nastavnim osobljem

U Crnoj Gori na svim nivoima studija je trenutno 23.591 student
1885 pregleda 0 komentar(a)
Na osnovnim studijama preko 19.000 visokoškolaca, Foto: Monstat
Na osnovnim studijama preko 19.000 visokoškolaca, Foto: Monstat

U Crnoj Gori na svim nivoima studija (osnovne, specijalističke, magistarske i doktorske) trenutno je 23.591 student.

To je juče saopštila Uprava za statistiku (Monstat) povodom Dana studenata.

Dan studenata, 4. april, obilježava se u znak sjećanja na velike studentske demonstracije održane u Beogradu 1936. godine, u kojima je studentski pokret podnio veliku žrtvu.

Iz Monstata preciziraju da je na osnovnim studijama 19.210 studenata, od čega je 55,3 odsto žena i 44,7 odsto muškaraca.

Na specijalističkim studijama je 3.173 studenta (55,8 odsto žena i 44,2 odsto muškaraca), magistarskim 1.115 (60,4 odsto žena i 39,6 odsto muškaraca), a doktorskim 93 (44,1 odsto žena, a 55,9 odsto muškaraca).

Iz Monstata navode da o studentima brine 1.358 nastavnika (44,1 odsto žena i 55,9 odsto muškaraca) i 270 zaposlenih u stručnim službama (54,1 odsto žene i 45,9 odsto muškaraca).

Crna Gora raspolaže sa pet studentskih domova, u kojima je smješten 1.671 student.

Predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da se Dan studenata ove godine obilježava u uslovima kada se Crna Gora, kao i cijeli svijet, suočava sa posljedicama pandemije, što logično utiče i na studentski život, na izvođenje nastave i ispitne rokove.

Kazao je da su, zahvaljujući brzoj reakciji državnih organa i obrazovnih institucija, usmjerenih prije svega na zaštitu zdravlja studentske populacije, kao i ostalih građana, stvorene mogućnosti da se na adekvatan način nastavi s realizacijom nastavnog programa.

„Što će, zahvaljujući novim tehnologijama, uz odgovoran pristup i studenata i profesora, doprinijeti završetku studijske godine u datim uslovima“, dodao je Đukanović.

Premijer Duško Marković obećao je da će Vlada nastaviti sa stvaranjem još povoljnijeg ambijenta za život i rad studenata i podržavati napore Studentskog parlamenta na snaženju njihovog položaja.

Marković je ocijenio da studenti, kao budući nosioci društvenog razvoja i prosperiteta, predstavljaju temelj Crne Gore.

“Naša odgovornost i obaveza je da vam omogućimo bolje uslove studiranja i više šansi za zapošljavanje kako bismo zajednički ostvarili definisane ciljeve”, navodi se u čestitki Markovića.

Ministar prosvjete Damir Šehović poručio je da su aktuelna epidemiološka dešavanja pokazala da je “mjesto znanja u ovom društvu na pijedestalu”.

“Znanje sa visokoobrazovnih ustanova u Crnoj Gori zato mora biti takvo da sjutra, kada se sa pozicije stručnjaka budete obraćali građanima Crne Gore, ti građani znaju da mogu da vam vjeruju”, poručio je Šehović.

Bonus video: