Besplatna vakcina za pse i čipovi po dva eura i u 2020.

Dosad je u registar ljubimaca upisano skoro 13,8 hiljada pasa, u Upravi zadovoljni akcijom
3335 pregleda 0 komentar(a)
Očitavanjem čipa, pojednostavljeno je povezivanje vlasnika i psa, Foto: Vettedpetcare.com
Očitavanjem čipa, pojednostavljeno je povezivanje vlasnika i psa, Foto: Vettedpetcare.com
Ažurirano: 04.04.2020. 17:28h

U Crnoj Gori do sada je čipovano 13.795 pasa, a akcija označavanja u kojoj će čipovi koštati dva eura, a vakcinacija protiv bjesnila biti besplatna, biće nastavljena i u ovoj godini.

To su “Vijestima” kazali iz Uprave za bezbjednost hrane, veterine i fitosanitarnih poslova.

Čipovanje i vakcinacija zakonska su obaveza vlasnika i nakon čipovanja, životinje se upisuju u registar.

Akcija čipovanja po simboličnoj cijeni od dva eura, uz besplatnu vakcinu protiv bjesnila, počela je 28. septembra prošle godine.

“Držalac psa dužan je da izvrši vakcinaciju protiv bjesnila i identifikaciju. Registracija i identifikacija dio su odgovornog vlasništva. Zbog važnosti ove mjere i očekivanih efekata, donijeta je Odluka da se čipovanje i vakcinacija pasa u 2020. godini finansira najvećim dijelom iz budžeta Uprave. Kao i 2019. godine, učešće vlasnika biće dva eura po čipovanom psu i vakcini”, kazali su iz Uprave.

Psi koji su čipovani prije 28. septembra, a čiji čip ispunjava propisane zahtjeve, ne označavaju se ponovo, već se upisuju u registar kućnih ljubimaca i za njih se izdaje pasoš.

“Vijesti” su juče objavile da je Uprava, po skraćenoj proceduri, raspisala tender za nabavku čipova vrijedan preko 40.000 eura, jer se, kako se navodi u dokumentaciji, bez čipovanja ne može uraditi vakcinacija protiv bjesnila.

Vakcinaciji, pojasnili su, podliježu svi psi jednom godišnje i novorođeni, najkasnije 90 dana od rođenja.

Kazali su i da zasad imaju dovoljne količine vakcina, da prioritet imaju štenci, koji dolaze na prvu vakcinu protiv bjesnila i psi koji imaju izvađen važeći titar antitijela i validnost istog zavisi od vremena naredne vakcinacije. Savjetovali su da se u svim ostalim slučajevima građani strpe i vlasnike savjetuju da prije dolaska kontaktiraju nadležne veterinarske ambulante i zbog poštovanja preporuka i mjera protiv širenja novog koronavirusa, zakažu pregled i dolazak.

Bonus video: