Odbor direktora budvanskog Vodovoda: Stopirati zapošljavanja dok traje kriza

Nastavljen rat Demokrata i DF-a: Odbor direktora Vodovoda uveo moratorijum na zapošljavanje i naredio izvršnoj direktorki da poništi oglas. U prethodnom mjesecu raspisano gotovo 30 oglasa
3884 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada Vodovoda u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Vodovoda u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Odbor direktora budvanskog Vodovoda donio je moratorijum na zapošljavanje u tom opštinskom preduzeću u narednih tri mjeseca i naložio izvršnoj direktorki Jasni Dokić da poništi sve aktivne oglase, prije svega onaj raspisan za pomoćnika direktora.

Ono što je već izazvalo buru u vladajućoj koaliciji je raspisivanje oglasa 23. marta za pomoćnika direktora u Vodovod i kanlizacija DOO Budva, kojim upravlja Dokićeva, kadar DF-a.

Predsjednik Odbora direktora Vodovoda i kanalizacije Budva Zdravko Pavlović, član Demokrata i nekadašnji šef kabineta gradonačelnika Dragana Krapovića odmah je nakon što je oglas raspisan uputio zahtjev Dokićevoj da objasni zbog čega je raspisala oglas u trenutku kada se grad suočava sa epidemijom koronavirisa i pozvao je da poništi oglas.

Time su praktično nastavljene tenzije na relaciji Demokrate - Demokratski front, a masovnom zapošljavanju u lokalnoj administraciji, jer je u prethodnih mjesec raspisano gotovo 30 oglasa, suprotstavila se i vladajuća Crnogorska. Time su praktično svezane ruke DF-u da uposli svoje kadrove. A sve se dešava samo pola godine uoči redovnih lokalnih izbora u Budvi.

Odluka Odbora direktora od prije četiri dana, koju potpisuje Pavlović, praktično uvodi zabranu da se tokom aprila, maja i juna u Vodovodu, jednom od najprofitabilnijih opštinskih firmi, zaposli još ljudi.

“Odbor direktora donosi odluku o moratorijumu na zapošljavanje tokom naredna tri mjeseca. Odluka podrazumijeva da u periodu od 1. aprila do 30. juna Vodovod i kanalizacija DOO neće oglašavati slobodna radna mjesta i zaključivati ugovore o zasnivanju radnog odnosa na određeno ili neodređeno vrijeme, ugovore o djelu, ugovore o privremenim-povremenim poslovima. Takođe, u narednom periodu Društvo neće zaključivati ugovore o ustupanju odnosno preuzimanju radne snage. Nalaže se izvršnom direktoru da poništi sve aktuelne oglase o zapošljvanju“, navodi se u odluci donijetoj 30. marta, koju potpisuje Pavlović, a u koju su „Vijesti“ imale uvid.

Ukoliko u toku naredna tri mjeseca, kako je pojašnjeno u odluci, dođe do isteka roka postojećih ugovora o radu, daje se mogućnost izvršnoj doirektorki da ih produži, ukoliko i dalje postoji potreba za angažovanjem tih radnika.

“Uzimajući u obzir postojeću situaciju izazvanu pojavom epidemije koronavirusa, te uvažavajući preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Vlade Crne Gore, a u cilju blagovremene zaštite Vodovoda i kanalizacije od štetnih posljedica zbog izmijenjenih poslovnih okolnosti, Odbor direktora smatra da treba dati prioritet unutrašnjoj reorganizaciji poslova prije nego dodatnom zapošljavanju, kako bi se sačuvala i unaprijedila efikasnost rada“, navodi se u obrazloženju.

Odbor direktora smatra da u uslovima ograničenog kretanja ili skraćenog ili znatno izmijenjenog rada upravnih i sudskih organa u Crnoj Gori, potencijalni kandidati za raspisane oglase za slobodna radna mjesta ne bi imali fer i jednake uslove.

Kako je ranije soapšteno iz službe izvršne direktorke, prijavljivanje i javno oglašavanje, poslodavac vrši u skladu sa propisima i odredbama Zakona o radu.

“Važećim pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta Vodovoda i kanalizacije, predviđeno je 249 radnih mjesta. U naprijed navedenom pavilniku, predviđena su dva pomoćnika izvršnog direktora“, navedeno je u odgovoru.

U Vodovodu, kako su saopštili, na dan 29. februra ima 225 zaposlenih na neodređeno vrijeme i 15 zaposlenih na određeno vrijeme, što čini ukupan broj od 240 izvršilaca.

Crnogorska traži moratorijum i smjenu Carevića

Da se u narednih tri mjeseca uvedene moratorijum na zapošljavanje u Opštini Budva, javnim preduzećima i ustanovama, prekjuče je zatražila vladajuća Crnogorska, od čijih tri odbornika u lokalnom parlamentu zavisi i opstanak vladajuće koalicije.

“Svim građanima Budve treba da je jasno da se Budva nalazi usred krize koja je veća i od one nastale kataklizmičnim zemljotresom 1979. Uzimajući u obzir postojeću situaciju izazvanu pojavom epidemije novog koronavirusa, a u cilju blagovremene zaštite opštine Budva od štetnih posledica zbog izmijenjenih poslovnih okolnosti, najmanje što smo očekivali je da treba dati prioritet unutrašnjoj reorganizaciji poslova prije nego dodatnom zapošljavanju, kako bi se sačuvala i unaprijedila efikasnost rada Opštine i svih njenih javnih preduzeća. Smatramo da je potrebno donijeti naredbu, odnosno stav da se svi aktuelni oglasi za popunjavanje slobodnih radnih mjesta u opštini i svim javnim preduzećima kojima upravlja Opština Budva ponište, kao i uvesti moratorijum na zapošljavanje u mjesecima koji nam predstoje, odnosno april, maj i jun”, poručio je lider budvanskog odbora Crnogorske i potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović.

Bonus video: