Miličići zbog krize s koronavirusom prepolovili proizvodnju: Optimizma ne fali

“Gubitak jeste veliki, ali i ovo što proizvodimo je još uvijek održivo. Ukoliko potraje, prilagođavaćemo se. Nema nam druge. Samo da se iz ovoga izađe kako treba, a ostalo kako bude. Redukovane su posjete žestoko, poštuju se preporuke. Ako se to ne bude poštovalo ko zna kako će se odvijati”, ističe Miličić
14914 pregleda 1 komentar(a)
Milivoje Miličic na svojoj farmi krava, Foto: Luka Zeković
Milivoje Miličic na svojoj farmi krava, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.04.2020. 21:20h

Prije skoro pet godina Nikšićanin Milivoje Miško Miličić iz sela Dučice odlučio je da otvori farmu krava i počne da se bavi proizvodnjom i preradom mliječnih proizvoda.

Za kratak period uspio je i da se probije na tržište, pa tako nije morao da razmišlja o plasmanu proizvoda.

On i njegova porodica, supruga i četvoro djece, vrijedno su radili znajući da su izabrali pravi poziv, jer poljoprivreda je, govorili su svi, perspektivna i narod mora da jede.

Tada nijesu ni sluti da će pojava koronavirusa poremetiti njihove planove i redukovati proizvodnju skoro na polovinu. Ali, vrijedni domaćini se ne žale.

Kažu, samo da sve ove brzo prođe i da korona postane prošlost, pa će se polako vraćati sve u normalu. Ne boje se, kažu novog početka, jer nikada im nije bilo strano “da zasuku rukave”. Tako će biti i ovoga puta.

“Imamo farmu od petnaestak muznih grla krava i pet junadi. Tu je ponešto živine, svinja. Svu mehanizaciju koja je potrebna za bavljenje ovim poslom imamo. Proizvodimo više vrsta sireva i kajmaka i pravimo toliko koliko možemo prodati, a prodajemo od Nikšića do Kotora”, priča Miličić za “Vijesti”.

Dnevno su, objašnjava on, prerađivali 450 litara mlijeka, a izvjesnu količinu su kupovali od mještana.

“Najveću saradnju imamo sa ‘Aromom’ i ‘Conto’ i u tridesetak njihovih prodavnica mogu se naći naši proizvodi. Osim njih, sarađujemo sa još nekoliko manjih privatnih prodavnica”, kaže on.

Miličićima se kuća nalazi na vrhu brda tako da se pred njima prostire cijela Župa. Prije tri godine selo je dobilo vodu, prošle godine do kuće im je stigao asfalt, a ove je svima na vrata “pokucala” korona.

“Prilično je uticala, što se tiče poslovanja. Ponuda, a samim tim i proizvodnja, je gotovo prepolovljena. Sada dnevno prerađujemo oko 250 litara mlijeka. Ne kupujemo više mlijeko, smanjili smo i dio sopstvene proizvodnje i prilagodili se potražnji. Prorijedili smo i dostavu - prije je to bilo dva puta sedmično, sada jednom. Što se tiče funkcionisanja na imanju i domaćinstvu svodi se na isto”, kaže vrijedni domaćin.

Milivoje Miličić
Smanjili dostavu sa dva puta na jednom sedmično(Foto: Luka Zeković)

A redukovano je kaže, i komšijsko ispijanje kafe. Sada se svi “drže” svoje kuće, poštuju naredbe i mjere i čekaju da korona prođe.

“Gubitak jeste veliki, ali i ovo što proizvodimo je još uvijek održivo. Ukoliko potraje, prilagođavaćemo se. Nema nam druge. Samo da se iz ovoga izađe kako treba, a ostalo kako bude. Redukovane su posjete žestoko, poštuju se preporuke. Ako se to ne bude poštovalo ko zna kako će se odvijati”, ističe Miličić.

Od Vladinih mjera iskoristili su odlaganje otplate kredita za tri mjeseca.

“Vidjećemo šta će ostalo od mjera podrške Vlada nuditi i hoćemo li se pronaći u tome”, kazao je vrijedni Župljanin.

Galerija

Bonus video: