Lazović: Porođena žena sa koronavirusom, dijete zdravo

Šef kriznog medicinskog štaba apelovao je na građane da koriste zaštitne maske, kako bi štitili sebe i druge
35166 pregleda 30 komentar(a)
Lazović
Lazović
Ažurirano: 06.04.2020. 18:18h

Šef kriznog medicinskog štaba, prof. dr Ranko Lazović, apelovao je na građane da koriste zaštitne maske, kako bi štitili sebe i druge, te još jednom poručio da je potrebno što ćešće voditi računa o higijeni ruku i praktikovanju fizičke distance.

Kazao je da su oni koji nose maske zaštićeni od nosioca virusa i od onih u periodu inkubacije, prije pojave simptoma.

"Rukavice su sredstvo koje štiti samo vas, ali ne i ostale", kazao je on.

"Ako često peremo ruke, što toplijom vodom i sapunom - to bolje", dodao je Lazović.

Lazović je istakao da je najbolja zaštita fizička distanca od 1,5 metara.

Kazao je da i obična hirurška maska ima 60-70 odsto zaštite. "Bolje i platnena nego nikakva".

On je pojasnio da samo prvi kontakti sa oboljelim moraju biti testitani, a ne kontakti konatakata.

"Prvi kontakti idu u samoizolaciju ili u karantin", naveo je Lazović.

Direktor Urgentnog bloka KCCG, dr Nermin Abdić, zahvalio se građanima na shvatanju ozbiljnosti situacije.

On je poručio da mjera zabrane kretanja u večernjim satima nije mjera represije, i pozvao sve građane na odgovorno ponašanje.

Kazao je kako je siguran da zdravstveni sistem, i u KCCG i u Crnoj Gori, ima kapaciteta da se izbori sa epidemijom novog koronavirusa.

Lazović je rekao da su Tuzi izolovane po principu Vuhana u Kini, epicentru pandemije, te da očekuju i da nakon određivanja samoizolacije za stanovnike 23 zgrade na Vrelima ribničkim, i tamo bude najmanji mogući broj pacijenata, kojih je sada dvoje.

Kada je u pitanju spisak zaraženih u Podgorici, koji je došao u javnost, Lazović je rekao da je to suprotno Zakonu o zaštiti prava pacijenata, te da je policija preduzela sve mjere i da su aktivnosti u toku. "Onda kada budu okončane, policija će to saopštiti".

Lazović je rekao da je danas u bolnici Kodra rođena beba čija je majka bila pozitivna na koronavirus.

"Majka je pozitivna prije tri dana, dijete je danas testirano, odvojeno od majke, ponoviće se još jedan test, koji će biti potvrdni, ili ćemo imati sreću da oba testa za dijete budu negativna. Porođaj je urađen carskim rezom, po svim standardima u svijetu kako se to radi za korona trudnice", rekao je Lazović.

Abdić je rekao da su obroci u KCCG po svim standardima.

"Pacijenti na infektivnoj klinici dobijaju pet obroka. Dobijaju ih u jednokratnim posudama i nakon korišćenja se posude uništavaju, kako ne bi došlo do transmisije virusa", rekao je Abdić.

Podsjetio je na izjavu prvog oporavljenog pacijenta u Crnoj Gori, koji je, kako ističe, imao samo hvalospjeve kada je u pitanju zdravstveni sistem.

Abdić je rekao da se razmatra da djeca sa smetnjama budu izuzeta od zabrane kretanja vikendom nakon 13 sati. Tako bi im moglo biti omogućeno da se kreću na javnim površinama u pratnji jednog staratelja, a potvrda za kretanje bi se izdavala u domovima zdravlja kod pedijatra.

Hospitalizovano 39 osoba

Lazović je saopštio da je u Crnoj Gori 223 oboljelih od koronavirusa, a da je 39 hospitalizovano - šest u Opštoj bolnici Nikšić, 12 u barskoj bolnici, iz koje je jutros dvoje otpušteno, a u beranskoj bolnici su četiri pacijenta.

Na Infektivnoj klinici KCCG je 13 pacijenta, tri su danas otpuštena, na Intezivnoj njezi tri pacijenta, od čega dva na mehaničkoj podršci, a jedan na dijalizi. Na Internoj klinici su tri pacijenta, svi su stabilnog zdravstvenog stanja, saopštio je Lazović.

Dvije tone opreme stiže sljedećim letom

Lazović je rekao da je u Crnu Goru stiglo 17 tona zaštitne medicinske opreme koju je naručila Vlada, pojasnivši da je naručeno 19 tona, ali da dvije tone nisu mogle doći istim avionom, te da će doći sljedećim letom.

Abdić je ponovio da respiratora za sada ima više nego dovoljno - u KCCG 72, a u ostalim bolnicama ukupno 59 respiratora. Rekao je da očekuje kako će narednih dana biti povećani i ti kapaciteti.

Dvadeset zaraženih u zdravstvu

Lazović je rekao da je 20 zaraženih radnika u zdravstvu.

"Jedna radnica na održavanju higijene, jedan farmaceutski tehničar, šest ljekara i jedan stomatolog, i ostatak su medicinske sestre. Njihov mehanizam zarazivanja je išao kapljičnim putem - kontakt sa korona pozitivnom osobom".

Nije isključeno i testiranje svih građana

Na pitanje da li je u planu testiranje svih građana, kako je to najavljeno u Hrvatskoj, Lazović je rekao da je "sve moguće, pa i to"

Istakao je, ipak, da trenutna procjena epidemiološke situacije još uvijek ne govori da treba voditi masovna testiranja.

Naglasio je da je Crna Gora među prvima u svijetu po broju pokrivenosti testiranih potencijalnih pacijenata u odnosu na broj stanovnika.

Bonus video: