održana sjednica

NKT objavio kako je trošen prikupljeni novac

Uplate do 6. marta u 9:00 sati iznose 6.738.838,93 eura i 56.000,00 američkih dolara, a odliv sa računa 978.406,59 eura. Konstatovano je da je struktura potrošnje svakog eura stavljena na uvid javnosti
23078 pregleda 28 komentar(a)
Sa sjednice NKT-a, Foto: Saša Matić
Sa sjednice NKT-a, Foto: Saša Matić
Ažurirano: 06.04.2020. 21:29h

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, analiziralo epidemiološku situaciju u Crnoj Gori i ocijenilo da su sve državne službe u proteklom periodu pravovremeno i kvalitetno preduzimale sve planirane aktivnosti na zaštiti zdravlja i života građana od epidemije novog koronavirusa, te da se dosadašnje mjere u veoma visokoj mjeri poštuju. 

Sa tog aspekta NKT je, kako je saopšteno, izrazilo zahvalnost građanima na razumijevanju ozbiljnosti situacije i odgovornom ponašanju i još jednom odlučno pozvalo sve nadležne institucije da u postupanju prema prekršiocima bez izuzetka strogo sankcionišu svako utvrđeno kršenje mjera.

"Nacionalno koordinaciono tijelo je sa zabrinutošću konstatovalo da su uočeni slučajevi da pojedini ugostiteljski objekti omogućavaju građanima kupovinu napitaka u prenosnoj ambalaži i okupljanje u širem prostoru objekata što predstavlja eklatantan primjer kršenja naredbe donijete 15. marta", navodi se u saopštenju.

stanje uplata
Ukupno stanje uplata od 19. marta do 6. aprila(Foto: Twitter.com/VladaCG)

Uz podsjećanje da takvi postupci predstavljaju rizik po zdravlje i živote građana NKT upozorava da je Krivičnim zakonikom Crne Gore propisana novčana kazna ili zatvor do jedne godine za nepostupanje „po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti“, te da je za slučajeve kada usljed djela o kojem je riječ bude teško narušeno zdravlje nekog lica propisana kazna zatvora od jedne do osam godina, a u slučaju smrti do dvanaest godina zatvora.

Takođe je, kako je saopšteno, uočeno da pojedini privredni subjekti, a prije svih kompanije koje izvode građevinske radove, prevoze zaposlene u uslovima koji isključuju obaveznu fizičku distancu. "Tim privrednim društvima se, uz razumijevanje napora da održe poslovanje u otežanim epidemiološkim okolnostima, sugeriše da upodobe prevoz zaposlenih i organizaciju rada naredbama i preporukama", navodi se u saopštenju.

NKT je razmotrilo Izvještaj o donacijama uplaćenim od otvaranja računa, 19. marta do 6. aprila u 9:00 sati.

I ovom prilikom NKT je iskazalo zahvalnost građanima Crne Gore, domaćim privrednim subjektima, stranim investitorima i dijaspori na iskazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i solidarnosti.

Navedeno je da uplate u izvještajnom periodu iznose 6.738.838,93 eura i 56.000,00 američkih dolara, a odliv sa računa 978.406,59 eura. Konstatovano je da je struktura potrošnje svakog eura stavljena na uvid javnosti.

nkt
Odliv sa računa NKT do 6. aprila u 9:00 sati(Foto: twitter.com/VladaCG)

U skladu sa Odlukom Vlade Crne Gore stanje na računu NKT sa svim prilivima i odlivima, biće ažurirano svakog ponedjeljka veb portalu Vlade i na specijalizovanom portalu www.coronainfocg.me.

Nacionalno koordnaciono tijelo se upoznalo sa odlukom sva tri operatora mobilne telefonije da na inicijativu građana, a uz saglasnost Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, otvore poseban broj 15888 na koji se slanjem svake SMS poruke sa sadržajem „DONACIJA“ uplaćuje jedan euro na račun Crvenog krsta Crne Gore (CKCG). Na sjednici je iskazano očekivanje da će operateri i CKCG omogućiti potpuni uvid i u donacije upućene ovim putem.