Budva: Inspekcija zapečatila pomoćni objekat Stevana Džakovića

Džaković nije htio da komentariše postupak Komunalne inspekcije i policije i ko bi mogao aninimno prijaviti radove ispred njegove kuće.
17960 pregleda 9 komentar(a)
Nije imao dozvolu za gradnju, Foto: Vuk Lajović
Nije imao dozvolu za gradnju, Foto: Vuk Lajović

Komunalna inspekcija i policija juče je zapečatila pomoćni objekat koji gradi Budvanin Stevan Džaković pored porodične kuće u centru Budve.

Komunalni inspektor Draško Šošo, nakon što je izvršio uviđaj, dao je rok od sedam dana Džakoviću, inače nezavisnom odborniku u lokalnom parlamentu, da pribavi odobrenje od Sekretarijata za urbanizam Opštine Budva ili poruši nelegalno izgrađeni objekat.

Reakcija inspekcije uslijedila je nakon anonimne dojave na telefon Komunalne inspekcije i policije, nakon čega su inspektor i komunalni policajac došli do porodične kuće Džakovića. Na licu mjesta je utvrđeno da se izvode radovi na postavljanju ploče na objekat u osnovi od 4,5 puta četiri metra, te da Džaković ne posjeduje odobrenje za izgradnju pomoćnog objekta. Kako je po zakonu komunalna polciija inspekcija nadležne za kontrolu gradnje pomoćnih objekata, to je i intervencija ove opštinske službe izvršena po službenoj dužnosti, nakon anonimne dojave.

Džaković juče za “Vijesti“ nije htio da komentariše postupak Komunalne inspekcije i policije i ko bi mogao aninimno prijaviti radove ispred njegove kuće.

Na licu mjesta on je inspektoru saopštio da je u proceduri dobijanja dozvole za gradnju pomoćnog objekta -buduće kotlarnice za smještaj uređeja za grijanje i hlađenje namijenjen porodičnoj kući. Kako je započeo radove prije dobijanja odobrenja, to je inspektor donio rješenju o pečaćenju. Džaković ima pravo po Zakonu o upravnom postupku da se žali na zapisnik komunalnog inspektora.

Džaković već tri po godine u parlamentu nastupa kao nezavisni odbornik, nakon što se sukobio sa DF, na čijoj listi je bio na loklanim izborima. Prepoznat je kao oštar kritičar postupaka aktuelne vlasti, posebno Demokrata, sa kojima je u otvorenom ratu.

Intervencija inspekcije događa se u vrijeme kada se Džaković našao u centru pažnje, jer od njegovog glasa zavisi opstanak Marka Bata Carevića na mjestu predsjednika Opštine Budva.

Stevan Džaković, Marko Carević
Stevan Džaković i Marko Carević(Foto: Vuk Lajović)

Niame, odbornički klub vladajuće Crnogorske sačinio je Predlog za razrješenje predsjednika Opštine Budva, koji je proslijeđen na adrese svih odborničkih klubova u loklanom parlamentu.

“Kako je za podnošenje incijative potreban potpis trećine odbornika, ukoliko ste saglasni sa inicijativom, možete je potpisati u prostorijama Crnogorske“, navodi se u dopisu koji je još polovinom marta, prije uvođenja mjera i proglašenja epidemije koronavirusa proslijeđen na adrese parlamentarnih parijtija izuzev Demokratskog fronta, na čijem je čelu Carević.

Dopis je dostavljen vladajućoj Demokratskoj, odbornici GP URA Boženi Jelušić, nezavisnom odborniku Stevanu Džakoviću, kao i opozcionim DPS i odbornici SD Milici Petričević.

Nazvanično rečeno je da je već prikupljeno 11 potpisa, i da su incijativu Crnogorske podržali u DPS- u.

Budvanski parlament broji ukupno 33 odbornika. Crnogorska ima tri odbornička mandata, opozicioni odbornici iz redova DPS i SD, kojih ima 13, bi po svoj prilici glasali za obaranje aktuelne gradske uprave,, takod a je potreban je još samo jedan glas za smjenu Carevića. Upravo se to očekuje od Jelušićeve, Džakovića, ili možda jednog od odbornika Demokrata.

Careviću je praktično ostalo još pola godine mandata, jer u oktobru slijede redovni lokalni izbori, ukoliko ih bude bili zbog situacije oko koronavirusa.

Carević je još ranije kazao da bi bio jako srećen ako bude takav predlog se našao na skupštinskom zasijedanju.

Vladajuća koalcija odavno ne funkcioniše i velike su zamjerke kolicionih partnera na način na koji Carević upravlja gradom kako prije izbijanja epidemije, tako i sada.

Bonus video: