Radojević: Hospitalizovana 42 pacijenta, tri na respiratoru

Planiramo otpust bolesnika za koje čekamo drugi negativan nalaz i da će se broj smanjIti", rekao je Radojević
19903 pregleda 1 komentar(a)
Senad Begić i Nemanja Radojević, Foto: PR Centar
Senad Begić i Nemanja Radojević, Foto: PR Centar
Ažurirano: 08.04.2020. 18:12h

U Crnoj Gori ukupno su hospitalizovana 42 pacijenta pozitivna na koronavirus - 20 u Kliničkom centru Crne Gore, u Opštoj bolnici u Baru 12, u Nikšiću šest i u Beranama četri.

Taj podatak iznio je pomoćnik direktora KCCG Nermanja Radojević.

On je rekao da su u KCCG na respirator priključena tri pacijenta, te da u ostalim zdravstvenim ustanovama nema priključenih na te aparate.

"U Kliničkom centru 13 pacijenata je na Infektivnoj klinici, četiri na internom, i tri pacijenta su na respiratoru. Planiramo otpust bolesnika za koje čekamo drugi negativan nalaz i da će se broj smanjIti", rekao je Radojević.

Nemanja Radojević
Nemanja Radojević(Foto: PR Centar)

"Ukoliko se nastavi ovakav trend malog broja oboljelih, uz veliku dozu opreza, mi u Kliničkom centru Crne Gore razmišljamo da u dogledno vrijeme, uz dozu opreza obnovimo određene hirurške procedure kod malignih oboljenja i to kod pacijenata koji nakon operacije neće zahtrijevati respiratornu podršku", rekao je pomoćnik direktora KCCG Nemanja Radojević.

Jedan ljekar hospitalizovan, stanje stabilno

Radojević je kazao da je u Crnoj Gori ukupno 20 zaraženih medicinskih radnika - šest ljekara, jedan stomatolog, deset medicinskih sestara i jedna radnica na higijeni.

Dodao je da je u samoizolaciji 180 zdravstvenih radnika, od čega 55 ljekara i da je njihovo zdravstveno stanje dobro.

"S tim što je jedan kolega hospitalizovan, ali je njegovo stanje stabilno", rekao je Radojević.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić, rekao je da su zadovoljni kako funkcionišu sve službe u zdravstenom sistemu.

Naveo je da se 11 karantina, inalazi 388 osoba.

Ukupan kapacitet institucionalnih karantinskih smještaja je nešto manje od 1.200 osoba.

Tesiranje na novi kornavirus se sprovodi PSR tehnikom.

"Vjerovatnoća nastanka lažno pozitivnih ili negativnih nalaza je svedena na minimum", rekao je Begić.

Senad Begić
Senad Begić(Foto: PR Centar)

Na pitanje da li je smanjenje broja oboljelih, realno ili postoj broj zaraženih koji nije otkriven, on je rekao da postoji strategija za povećanje kapaicteta testiranja.

"To podrazumijeva i koriščenje kapaciteta drugih laboratorija osim Instituta za javno zdravlje, a psotoji problem sa relativnim neiskustvom tih laboratorija kada se radi o respiratornim infekcijama, jer je laboratorija Instituta jedina nacionalna i jedina referentna laboratorija koja ima sertifikate Svjetske zdravstvene organizacije za postupanje i sprovođenje ovih analiza", rekao je Begić.

"Divljenje svima koji ostaju kući"

Naveo je da se oko 20 odsto populacije ne pridržava donesenih privremenih mjera.

"Divljenje svima koji ostaju kućama. Osobe koje šetaju, ostvaruju fizičke kontakte i ne poštuju preporuke, mislim da ne znaju kakvu opasnost nanose sebi, djeci, porodici i okolini", rekao je Begić.

Na presu će se obratiti pomoćnik direktora KCCG Nemanja Radojević i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić.

Bonus video: