URA i BF: NKT da ukine nelogičnu i pretjeranu mjeru zabrane ribolova

“U situaciji, poput ove, koja ekonomski pogađa veliki broj građana, i koja je mnoge od njih ostavila bez prihoda, za neke rekreativni ribolov predstavlja način da obezbijede svojim porodicama obrok. To se prije svega odnosi na građane primorja”, navode iz URE
1724 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija
Ažurirano: 09.04.2020. 13:25h

Građanski pokret URA i nezavisna građanska lista Bokeški Forum iz Tivta, zatražile su juče od Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijala za bornu protiv zaraznih bolesti (NKT) da ukinu zabranu obavljanja sportskog ribolova sa obale ili iz čamca.

Ta zabrana uvedena je prije dva dana na osnovu tumačenja koje su donijeli u nekim ministarstvima da je sportski ribolov „sportsko-rekrativna aktivniost i kao takva podliježe zabrani koju je ranije za te aktivnosti uvelo NKT“.

To je izazvalo ogorčenje na primorju i pravu eksploziju nezadovoljstva velikog broja ljudi, a juče su se kritikama koje su na račun Vlade /i NKT-a zbog ove zabrane preplavile društvene mređe, zvaničnim saopštenjima pridružile i URA i BF. Iz URA su apelovali na nadležne institucije da rekreativnim ribarima u vrijeme pandemije koronavirusa, dozvole ribolov, uz obavezno poštovanje već donijetih mjera NKT-a.

“U situaciji, poput ove, koja ekonomski pogađa veliki broj građana, i koja je mnoge od njih ostavila bez prihoda, za neke rekreativni ribolov predstavlja način da obezbijede svojim porodicama obrok. To se prije svega odnosi na građane primorja.”- navode iz URA.

Poručuju da “ribari, osamljeni na pontama, stijenama ili u svojim čamcima, ne predstavljaju opasnost po javno zdravlje”, stoga traže da se rekreativnim ribolovcima, u ovoj situaciji obezbijedi isti tretman kao poljoprivrednicima.

“Ministarstvo poljoprivrede bi inače trebalo da ima više sluha za ribolovce, posebno sada kada su ovim mjeramo dodatno diskriminisani. Naravno, mogućnost rekreativnim ribolovcima da love obavezaala bi ih na na obavezno poštovanje mjera socijalne distance i ograničenja broja osoba u motornim vozilima i čamcima.”-zaključili su u Građanskom pokretu URA.

Iz BF-a su istakli da su svjesni odgovornosti koju svi imamo jedni prema drugima poštujući mjere koje se donose u cilju očuvanja zdravlja, ali da su “zatečeni“ odlukom NKT-a da se „ribarima (pa makar samo jedan bio barci) ne dozvoli izlazak na more.“

„Jednostavno, zaista nismo svjesni šta se ovom odlukom postiže. Smatramo da je ona i ishitrena i nepotrebna.Zbog toga tražimo od nadležnih organa Vlade Crne Gore i koordinacionog tijela da ovu mjeru preispita i ukine je kao nepotrebnu.“- saopštili su iz BF-a.

Bonus video: