Onlajn hakaton za odgovor na koronavirus i oporavak od krize

“Cilj hakatona je da se pronađu rješenja koja će Crnoj Gori pomoći da se brzo prilagodi, odgovori nakrizu i oporavi od posljedica novog virusa korona. Događaj će okupiti digitalnu zajednicu, stručnjake iz različitih oblasti i građane”, piše u pozivu organizatora
983 pregleda 0 komentar(a)
Hakaton
Hakaton

CoronaThon naziv je virtuelnog takmičenja u programiranju tokom kojeg će timovi imati 48 sati da razviju rješenja na temu koronavirusa.

Takmičenje će biti održano od 24. do 26. aprila, a prijave se podnose do 20. aprila, do 23.59 popunjavanjem obrasca na sajtu www.coronathon.me.

“Cilj hakatona je da se pronađu rješenja koja će Crnoj Gori pomoći da se brzo prilagodi, odgovori na krizu i oporavi od posljedica novog virusa korona. Događaj će okupiti digitalnu zajednicu, stručnjake iz različitih oblasti i građane”, piše u pozivu organizatora.

Prioritetne teme na koje se traži odgovor učesnika CoronaThona su zaštita života i javnog zdravlja, ubrzanje oporavka i obezbjeđivanje održive budućnosti.

U dijelu koji se odnosi na zaštitu života i javnog zdravlja, autori se pozivaju da razviju rješenje koja će pomoći pojedincima i porodicama da očuvaju zdravlje, da se obezbijedi podrška zajednice kako bi se usporilo širenje virusa, doprinese zaštiti zdravstvenih radnika, pomogne u pružanju bržeg i boljeg odgovora zdravstvenog sistema, promovišu zdravi stilovi života i pomogne u izgradnji mehanizama za adaptaciju, uključujući i psiho-socijalnu podršku.

Tema koja se odnosi na ubrzanje oporavka podrazumijeva rješenja koja su podrška biznis sektoru da se prilagodi i ponudi nove usluge, pomoć u kreiranju prilika za zapošljavanje mladih, obezbjeđivanje pristupa finansiranju malih preduzeća i startap biznisa. Dobro su došle i inovacije u oblasti pružanja usluga i podrške za najranjivije, u kontekstu zapošljavanja i socijalne zaštite, rješenja koja se odnose na zaštitu kreativnih biznisa (mapiranje kreativaca i njihovo povezivanje sa tržišnom potražnjom), upotreba novih podataka i podrška digitalnoj infrastrukturi.

U dijelu koji tretira oblast obezbjeđivanja održive budućnosti, rješenja koja se čekuju su inovacije u cilju održavanja emisije gasova sa efektom staklene bašte na što nižem nivou, kroz zeleni turizam i održivi prevoz, obezbjeđivanje novih zelenih poslova, kreiranje novih kreativnih sadržaja u cilju promocije Crne Gore i njenog kulturnog nasljeđa (npr. kroz demo video igrice), kao i aktivnosti u oblasti obrazovanja, uključujući investiranje u digitalne vještine i infrastrukturu.

“Sva predložena rješenja treba da se fokusiraju na očuvanje ljudskih prava, kao i zaštitu ranjivih grupa”, poručuju organizatori.

Timovi će, kako navode, imati podršku mentora iz IT industrije i iz neke od oblasti na koju se

rješenje fokusira.

Publika će moći da prati finale takmičenja putem video prenosa uživo. Ukupni nagradni fond iznosi 13.000 eura, od čega 5.000 za prvo, 3.000 za drugo i 2.000 za treće mjesto. Obezbijeđene su i tri dodatne nagrade od po 1.000 eura.

Pobjednički timovi imaće na raspolaganju i stručnu podršku za sprovođenje rješenja u narednih tri mjeseca, kao i medijsku promociju.

Stručni žiri izabraće pobjednike CoronaThona na osnovu sljedećih kriterijuma: održivost, mogućnost

replikacije rješenja, uticaj, izvodljivost, vremenski rok i inovativnost.

“Naglasak je na praktičnim rješenjima koji mogu biti od koristi pojedincima, zajednici i preduzećima u što kraćem vremenskom roku”, poručili su organizatori.

CoronaThorn organizuju Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstvo nauke i Ministarstvo kulture, u saradnji sa DevClub, Alicorn, Digitalizuj.Me i Naučno-tehnološkim parkom.

Više informacija o hakatonu, pravilima učešća i kriterijumima takmičenja, objavljeno je na zvaničnom vebsajtu www.coronathon.me.

Bonus video: