otkrivanje neodgovornih "ne samo pravo i mogućnost, već i obaveza"

Ministarstvo pravde: Krivično gonjenje pojedinaca koji krše naredbe utemeljeno u Ustavu i zakonima

Iz ministarstva ističu da je Ustavom Crne Gore utvrđeno, između ostalog, da se sloboda kretanja i sloboda okupljanja mogu ograničiti u slučaju opasnosti od širenja zaraznih bolesti
5559 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Krivično gonjenje pojedinaca koji krše naredbe Ministarstva zdravlja utemeljeno je u Ustavu i zakonima Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

"Suprotno netačnim i neutemeljenim navodima određenih predstavnika pravne struke, nadležni državni organi apsolutno imaju, ne samo ustavno i zakonsko pravo i mogućnost, već i obavezu otkrivanja i krivičnog gonjenja pojedinaca koji nepoštovanjem naredbi Ministarstva zdravlja prijete da ugroze živote i zdravlje velikog broja građana", navode iz ministarstva.

Ogromna većina crnogorskih građana, dodaje se, u potpunosti poštuje sve naredbe i preporuke zdravstvenih institucija i Nacionalnog koordinacionog tijela, odričući se mnogo čega da bi zaštitili zdravlje i živote svojih porodica, prijatelja, komšija i svih građana Crne Gore.

"Upravo zahvaljujući odgovornosti i humanosti velike većina građana, zdravstveni sistem Crne Gore, za razliku od zdravstvenih sistema mnogo bogatijih i razvijenijih država, uspijeva da pruži maksimalnu njegu svim, a posebno najtežim pacijentima. Ipak, zbog malog broja onih koji nepoštovanjem zdravstvenih mjera rizikuju da ugroze zdravlje i živote velikog broja građana, nadležni državni organi su prinuđeni da pokreću krivične postupke protiv prekršilaca, što je u skladu sa Ustavom i važećim zakonima Crne Gore", navode iz Ministarstva pravde.

Ističe se da je Ustavom Crne Gore utvrđeno, između ostalog, da se sloboda kretanja i sloboda okupljanja mogu ograničiti u slučaju opasnosti od širenja zaraznih bolesti.

"Nadalje, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano je da Ministarstvo zdravlja može da naredi mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, i to: zabranu, odnosno ograničenje, kretanja stanovništva u području zahvaćenom određenom zaraznom bolešću, odnosno epidemijom te zarazne bolesti, zabranu okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima i druge mjere koje su zakonom propisane", navode iz ministarstva.

Takođe, po Krivičnom zakoniku Crne Gore, nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, što podrazumijava i naredbe Ministarstva zdravlja, predstavlja krivično djelo za koje je propisana novčana kazna ili zatvor do jedne godine, dodaje se u saopštenju.

"U zavisnosti od težine nastalih posljedica, u slučaju kada usljed izvršenja ovog krivičnog dijela nastupi teška tjelesna povreda ili teško narušavanje zdravlja, odnosno smrt jednog ili više lica, propisana kazna kreće se i do osam, odnosno 12 godina zatvora. Dakle, nadležni organi izvršne vlasti imaju jasnu obavezu da bez zadrške nastave da sprovode svoje ustavne i zakonske obaveze, doprinoseći time poštovanju naredbi zdravstvenih institucija u borbi protiv novog korona virusa", navode iz ministarstva.

Ministarstvo pravde očekuje da Državno tužilaštvo i nadležni sudovi blagovremeno i efikasno procesuiraju sve slučajeve nepostupanja po naredbama Ministarstva zdravlja, u cilju prevencije ove vrste krivičnih djela.

"Ministarstvo takođe očekuje da će predstavnici pravne struke prepoznati veliku društvenu opasnost koju ova krivična djela predstavljaju i osuditi svako kršenje zakona i naredbi zdravstvenih institucija kojim se ugrožavaju zdravlje i životi velikog broja građana. Jedino zajedno, uz angažman svih segmenata crnogorskog društva i puno poštovanje Ustava i zakona, preporuka i naredbi zdravstvenih institucija, možemo se uspješno izboriti sa ovom globalnom pošasti. Ogromna odgovornost i humanost najvećeg broja građana Crne Gore nas sve na to obavezuje", zaključuje se u saopštenju Ministarstva pravde.

Preporučujemo za Vas