Beća zahvalio na donacijama Romima i Egipćanima

On je kazao da je u prvim danima od proglašenja epidemije coronavirusa u Crnoj Gori, situacija bila dosta teška, ali da se, kako je rekao, zahvaljujući brojnim donatorima, u međuvremenu znatno popravila
1578 pregleda 0 komentar(a)
Naselje Riversajd, Foto: Tufuk Softić
Naselje Riversajd, Foto: Tufuk Softić

Predsjednik „Udruženja za podršku Romima i Egipćanima Berane“ Sultan Beća izrazio je zahvalnost brojnim donatorima koji su kako proteklih dana, tako i sada, pritekli u pomoć ovoj najrajnivijoj socijalnoj grupaciji u beranskom naselju Riversajd.

On je kazao da je u prvim danima od proglašenja epidemije koronavirusa u Crnoj Gori, situacija bila dosta teška, ali da se, kako je rekao, zahvaljujući brojnim donatorima, u međuvremenu znatno popravila.

„Ja bih se prije svih zahvalio Odboru islamske zajednice Berane, koji je obezbiedio brašno i preko privatne pekare Mladost svakog dana isporuči stotinu kilograma hljeba Romima i Egipćanima. Ova akcija će, zahvaljujući donaciji vlasnika mesare Burko, biti nastavljena i poslije 15. aprila “ – rekao je Beća.

Prema njegovim riječima u pomoć ovoj populaciji u Beranama priskočile su i neke nevladine organizacije i udruženja iz Crne Gore i regiona.

„Tako je, na primjer, organizacija Epeko iz Slovenije obezbijedila pakete sa hranom i higijesnim sredstvima svim učenicima osnovne škole iz našeg naselja“ – kazao je Beća.

On je dodao da je organizacija Mladi Romi iz Podgorice pomogla u građevinskim radovima oko naselja Riversajd, odnosno nasipanju šljunka i uređenju okolnog prostora.

„Mi se u naselju se sada pridržavamo uputstava i naredbi NKT kao i svi drugi građani. Kod nas situacija jeste teža zbog velike nastanjenosti i brojnosti stanovnika, ali se trudimo da poštujemo naredbe. Zato nam je i ova pomoć koju dobijamo dobrodošla“ – rekao je Beća.

Naselje Riversajd u Beranama izgrađeno je, uz međunarodnu podršku, za Rome i Egipćane sa Kosova koji su se nastanili u ovom gradu poslije ratnih dešavanja devedesetih godina.

U njemu je preko trideset tipskih kuća, ali je u međuvremenu postalo tijesno, pa su se mnogi Romi i Egipćani sa Kosova nastanili i u Donjem Talumu, pored domicilnih Roma.

Opštinski tim za vanredne situacije je u već na početku proglašenja epidemije u Crnoj Gori označio ova naselja kao najugroženija, i Opština Berane je, što preko Crvenog krsta, što direktno, opredijelila značajnu pomoć u hrani i higijenskim sredstvima za RAE polulaciju u ovim naseljima.

Opštinska Služba zaštite, koja je ovih dana vršila dezinfekciju ulica, gradskih javnih površina i ulaza stambenih zgrada, izvršila je dezinfekciju i ovih naselja.

Bonus video: