Ugostitelji u Budvi: Ne želimo otpuštati radnike, ali mora nam se pomoći

Kada je riiječ o ugostiteljima u Starom gradu onda se problem mora malo šire sagledati, jer kako navodi, donošenjem novog Plana privremenih lokacija, lokalna samouprava je prilično otežala položaj ugostitelja
4671 pregleda 6 komentar(a)
Stari  grad, Foto: Vuk Lajović
Stari grad, Foto: Vuk Lajović

Ugostitelji Staroga grada okupljeni oko Udruženja ugostitelja Budve, pozvalo je Opštinu i državu da im pomognu u teškoj situaciji koja ih je zadesila izbijanjem epidemije koronavirusa. Njih deset ugostitelja koji rade cijele godine i zapošljavaju 120 radnika, kažu da je svima interes da zadrže radnike.

“Uprkos trenutnoj situaciji koja nas je zaokupirala, uzrokovana infekciji Covid-19 podržavamo sve mjere koje je preduzela Vlada Crne Gore i nadležne institucije, i s tim u vezi se obraćamo javnosti i ukazujemo na probleme sa kojima se suocavamo. Ti problemi nisu samo trenutni vec nas čekaju i nakon prestanka vanrednih mjera”, kazao je ugostitelj Luka Vučković u ime Udruženja.

Kada je riiječ o ugostiteljima u Starom gradu onda se problem mora malo šire sagledati, jer kako navodi, donošenjem novog Plana privremenih lokacija, lokalna samouprava je prilično otežala položaj ugostitelja.

“ Prvo što nam je nametnuto da zakupljujemo maksimalne kvadrature svih 12 mjeseci, a nakon togo plaćanje unaprijed kompletnog iznosa i za zakup zemljista,lokalne komunalne takse kao i obračun za odvoz smeća, tako da su mnogi od nas morali podići kredite kako bi isplatili obaveze prema Opštini. Takodje smo svjedoci da većina nas koji rade preko cijele godine imamo veliki broj zaposlenih za stalno i da jedva uspijevamo da isplatimo obaveze prema zasposlenima u vansezonskim mjesecima.Svima nam je interes da zadrzimo stalno zaposlene radnike”, kazao je Vučković.

Vučković ističe da ugostitelji predlažu da im država omogući reprogram postojećih dugova po osnovu doprinosa.

“ Da nam se otpiše obaveza za period za koji smo zatvoreni, i da Opština Budva i lokalno Komunalno preduzeće naprave plan pomoći privrednicima koji bi sadržao olakšice za plaćanje zakupa zemljišta”, kazao je Vučković.

Bonus video: