Saulačić: Na Seljanovu se grade četiri, a ne pet spratova

Za podatke sa table na placu sam doznao iz vašeg dnevnika, jer je postavljena, kako sam obaviješten, prije nekoliko dana, a zbog koronavirusa nisam mogao da dođem do Tivta. Juče sam odmah nazvao projektanta i rekao mi je da je greška i da će staviti novu tablu sa pravim podacima
2683 pregleda 0 komentar(a)
Na info tabli piše da će zgrada imati pet spratova, Foto: Siniša Luković
Na info tabli piše da će zgrada imati pet spratova, Foto: Siniša Luković

Andro Saulačić iz Kotora reagovao je na tekst “Grade pet, a DUP predviđa četiri sprata“, objavljen 7. aprila. U tekstu se navodi da su u tivatskom naselju Seljanovo preko puta hotela “Tivat“ počeli radovi na izgradnji stambeno-poslovne zgrade, čiji je suinvestitor i Opština Tivat. Zgrada se, ako se navodi u tekstu, gradi na paceli ukupne površine 5.740 kvadrata čiji je većinski vlasnik sa pet osmina udjela u idealnom dijelu Opština, a po jedna osmina placa pripadaju Saulačiću, Antoniji Ilić iz Risna i Erneu Galu iz Ljubljane.

“S obzirom na to da se u tekstu moje prezime citira na deset mjesta dužan sam da napišem ovaj demant sačinjen na istinitim podacima.Tekst je pisan tendeciozno i sa namjerom da vjerovatno nekome naškodi, pa mi stoga dozvolite da vas i javnost upoznam sa pravom istinom.

Ne gradi se pet spratova, nego četiri sprata, kao što je odobreno DUP-om Seljanovo i Urbanističko-tehničkim uslovima, koje je izdao Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine. Za idejno rješenje je dobijena saglasnost od Ministarstva održivog razvoja i turizma, tj od Direktorata glavnog državnog arhitekte.

Za podatke sa table na placu sam doznao iz vašeg dnevnika, jer je postavljena, kako sam obaviješten, prije nekoliko dana, a zbog koronavirusa nisam mogao da dođem do Tivta. Juče sam odmah nazvao projektanta i rekao mi je da je greška i da će staviti novu tablu sa pravim podacima.

Povezani članci

07. April 2020.

Grade pet, a DUP predviđa četiri sprata

Netačan je podatak da je glavni državni arhitekt dao formalnu saglasnost na projekat. Potpuno je van pameti da bi glavni državni arhitekta riskirao svoju funkciju da izda neko odobrenje koje ne počiva na gore navedenim uslovima. Novinar u tekstu i sam sebe pobija izjavom da je “bruto građevinska površina objekta koji se gradi ispod maksimalno bruto odobrene površine“. Znači gradi se manji objekat od dozvoljenog. Netačan je podatak da ću dobiti veći dio u novosagrađenom objektu, od onoga što će pripasti Opštini Tivat. Po kojoj je to matematici 22,5 odsto, što trebam dobiti od mog dijela, više od 30 odsto što dobija Opština od svoga dijela? Kod ugovaranja sam tražio 25 procenata, ali investitor se nije tada složio.

I na kraju, radi sagledavanja istine, posao oko gradnje sam htio započeti poslije potresa prije 40 godina, ali sam dopisom Opštine Tivat br.3845 od 8.11.1979 god ine obaviješten da je tadašnjim DUP-om bio na toj lokaciji predviđen tržni centar. Investiciju mi je Opština svojom Odlukom o zajedničkoj gradnji povjerila 28.03.2007. godine, vjerovatno jer su znali da sam deset godina uspješno vodio investicije na sanaciji svih objekata stambenih, sakralnih i kulturnih u Opštini Kotor. I kod ove investicije me investitor angažirao da uradim sve pripremne radnje od ispitivanja terena, izmjera do idejnog projekta što je uspješno okončano prije 10 godina. Usljed nemogućnosti zatvaranja finansijske konstrukcije nije se moglo krenuti sa radovima, i oni su sada započeli, a rok za gradnju je dvije godine. Sa ovom gradnjom želim da obezbjedim svojoj djeci sa njihovim porodicama krov nad glavom, jer i nakon 60 godina od nacionalizacije u našu porodičnu kuću u Kotoru koju je 1935. godine izgradio moj otac, za sebe i svoje troje djece (slično kao slućaj Botica u Tivtu) stoje tuđinci. Mislim da je sa ovim sve rečeno”, navodi se u reagovanju Saulačića.

Bonus video: