Opština Kolašin: Predlog mjera za ublažavanje ekonomske krize zbog koronavirusa

Među mjerama je i tromjesečno obustavljanje isplate naknada za rad u komisijama i drugim radnim tijelima, svim potrošačkim jedinicama opštinskog budžeta, privrednim društvima i javnim ustanovama čiji je osnivač opština
1300 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Predsjednik Opština Kolašin Milosav Bulatović predložiće Skupština opštine (SO) donese Odluku o program privremenih mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica koronavirus krize.

Bulatovićev predlog podrazumijeva smanjenje zarada zaposlenih u lokalnoj samoupravi, organima i službama lokalne uprave, u naredne tri mjeseca. Zarada bi lokalnim funkcionerima bila smanjena za 15, visokom rukovodnom kadru za 10 i ekspertsko-rukovodnom, ekspertskom i izvršnom kadru za pet odsto. Od toga su izuzeti zaposleni u Komunalnoj policiji i Službi zaštite i spašavanja, koji je tokom aktuelne situacije angažovan na terenu. Takože, smanjenja plata neće biti za izvršni kadar čija zarada ne prelazi vrijednost od 222 eura.

“Ovako ušparana sredstva će biti preusmjerena sa budžetske pozicije 411 bruto zarade i doprinosi na druge budžetske pozicije i biće korišćena, isključivo, za ublažavanje posledica koronavirus krize, po prioritetima koji će se utvrđivati u koordinaciji sa Lokalnim timom za zaštitu i spašavanje”- predložio je Bulatović.

Među mjerama je i tromjesečno obustavljanje isplate naknada za rad u komisijama i drugim radnim tijelima, svim potrošačkim jedinicama opštinskog budžeta, privrednim društvima i javnim ustanovama čiji je osnivač opština. Takođe, planirano je obustavljanje službenih putovanja i ukidanje reprezentacije svim budžetskim jedinicama, na period od tri mjeseca.

“U prethodnom periodu troškovi službenih putovanja i reprezentacije već su svedeni na najmanju mjeru. Dalja racionalizacija troškova i priroda vanrednih okolnosti nalažu da ovih troškova neće biti u narednih tri mjeseca. Raspoloživa sredstva sa ovih budžetskih pozicija biće preusmjerene na pozicije za saniranje za ublažavanje posledica krize, u skladu sa zakonom”- piše u predlogu mjera.

Planirano je da se sredstva budžetskih rezervi koriste za pomoć fizičkim i pravnim licima, kako bi se ublažile i sanirale socijalne i ekonomske posledice aktuelne krize. Mjere podrzumijevaju i odlaganje plaćanja prireza porezu na dohodak fizičkih lica, na period od tri mjeseca, za sve obveznike koji koji zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost.

Bulatović je predložio i odlaganje plaćanja prve i druge rate poreza na nepokretnosti za sva fizička lica, kao i za pravna lica koja zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost.

Planirano je obustavljanje prinudne naplate, na period od tri mjeseca, za sva fizička i pravna lica koja su direktno pogođena aktuelnom krizom. Takođe, i oslobađanje obaveze plaćanja zakupa, na isti period, za sva fizička i pravna lica koja zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost, a koja imaju ugovor o zakupu sa Opštinom javnim ustanovama I privrednim društvima čiji je osnivač Opština.

Među mjerama je i umanjenje obaveze plaćanja naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta za 2020.godinu, kao i umanjenje obaveze komunalne takse za isticanje reklamnih panoa,. Sve to , kako piše u predlogu mjera, “srazmjerno vremenu ne obavljanja djelatnosti zbog trenutne epidemiološke situacije, za sva pravna lica i preduzetnike”.

Opština bi trebalo da oslobodi sve ugostitelje ovogodišnje obaveze plaćanja lokalne komunalne takse za korišćenje javnih površina za ugostiteljske terase.

Među predloženim mjerama bilo bi i “obezbjeđenje novčane ili materijalne pomoći ranjivim grupama, u skladu sa mogućnostima i u saradnji sa nadležnim institucijama”.

Planirano je i da se svi tekući rashodi će biti svedeni na najmanju moguću mjeru, a sve obaveze koje nijesu mandatornog karaktera odlažu se za naredni period.

“U periodu od naredna tri mjeseca neće se pokretati postupci javnih nabavki, osim u hitnim slučajevima radi nesmetanog funkcionisanja opštinskih službi i organa. Plaćanje obaveza će se vršiti u skladu sa procentom ostvarenja prihoda budžeta i utvrđenim prioritetima. Opština Kolašin će, u saradnji sa privrednim društvima čiji je osnivač, Vladom, Zajednicom opština, Privrednom komorom i drugim institucijama, nastaviti da predano radi na donošenju novih i razdradi postojećih mjera za ublažavanje posledica aktuelne krize”- piše u predlogu mjera predsjednika Bulatovića.

Bonus video: