Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

U Crnoj Gori do sada od koronavirusa umrle dvije osobe, 257 oboljelih
3155 pregleda 0 komentar(a)
Policija sprovodi nove mjere zabrane kretanja po dvoje ljudi, Foto: Luka Zeković
Policija sprovodi nove mjere zabrane kretanja po dvoje ljudi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.04.2020. 22:13h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je pandemiju koronavirusa u svijetu. U Crnoj Gori su do sada od koronavirusa umrle dvije osobe, a 257 osoba je oboljelo.

Rotari klub Bijelo Polje donirao je bjelopoljskom Crvenom krstu i Domu za stare 1000 litara dezinfekcionih sredstava. Crvenom krstu opredijeljeno je 700 dok je domu za stare uručeno trista litara ove ,u vremenu pandemije covida-19, dragocjene tečnosti.
„Riječ je o jednoj u nizu aktivnosti Rotari kluba Bijelo Polje, koji već više od jedne decenije pomaže u mjeri svojih mogućnosti razne segmente društva. Ovog put odlučili smo da to budu sredstva za dezinfekciju koja se ,po našoj procjeni, uz maske i rukavice najviše i njčešće koriste u borbi protiv korona virusa.Zadovoljni smo što smo pomogli u skladu sanašim mogućnostima ove dvije organizacije koje će znati kome će ikada izvršiti dalju raspodjelu ovih sredstava. Ukoliko bude potrebe Rotari klub će i dalje pomoći ove dvije ustanove kako bi se svi zajedničkim snagama oduprli ovoj pošasti koja nas je zadesila“ , saopšrio je predsjednik kluba Slavko Vujisić.
„Ovo je veoma značajna donacija kojom ćemo opskrbiti dio domaćinstava a sa određenom količinom ćemo pomoći zatvorskoj jedinici u Bijelom Polju da izvrši dezifekciju djela svojih prostorija,istako je zahvaljujući se u ime Opštinske organizacije Crvenog krsta i Tima za zaštitu i spašavanje , na vrijednoj donaciji kordinator aktivnosti u Crvenom krstu“ , Mašan Živković.
Lijep je svaki način kojim se život naših najstarijih sugrađana čini ljepšim i bezbjednijim,zato nas raduje što smo obezbijedili sredstva za higijenu ustanovi u kojoj oni borave ,kako bi im svakodnevnicu učinili što sigurnijom ,uz želju da bezbrižno i u spokojstvu provode svaki svoj trenutak u Domu za stare i van njega, Kazao je član Rotari kluba, Muzafer Musko Ljuca.
Donacija je stigla u pravo vrijeme jer nam je ovakva vrsta pomoći dobro došla sobzirom na potrebe zaštite prostorija od virusa u ustanovi koja se u svaom trenutku brine o viskom nivou higijene u prostorijama u kojim borave naši štićenici, naglasio je direktor Doma za stare, Dejan Pavićević.
Rotari klub je obezbijedio iprevoz dezinfekcioih sredstava od preduzeća Poiex u beranskoj Polici do bjelopoljskih ustanova.
Srpska alternativa Crne Gore, čiji je predsjednik Bjelopoljac Svetislav Perišić, obezbijedila je pakete humanitarne pomoći za najugrožrnije stanovnike sjevera”, saopšteno je iz te partije."Dio donacije koju čine osnovne životne namirnice biće dostavljen i građanima Bijelog Polja, preko Opštinske organizacije Crvenog krsta. Pored ove aktivnosti, Srpska Alternativa je prije nekoliko dana podnijela predlog Vladi da se na mjesečnom nivou isplaćuje pomoć za taksiste, frizere i kozmetičare, koji je djelimično prihvaćen”, stoji u saopštenju Srpske alternative.U saopštenju nije precizirano o količini i vrsti humanitarne pomoći.
Dok traju mjere sprečavanja širenja koronavirusa
"Kamionska pijaca će raditi u nedjelju od 6 do 10 časova, a u subotu od 6 do 12 sati. U subotu će raditi i sve zelene pijace, od 8 do 12 časova, uz stogo poštovanje mjera koje sprovodimo od početka epidemije Corona virusa", navodi se u saopštenju Tržnice i pijace d.o.o.
Vijesti.me | Sourcefabric

Koronavirus potvrđen je kod još tri osobe.

"Od jučerašnjeg presjeka pa jutros do 08:40 analizirano je 49 uzoraka među kojima su bila tri novopozitivna slučaja sa infekcijom novim koronavirusom. Sva tri oboljela su iz Podgorice. Jedan novopozitivni je iz kontakta dok su preostala dva indexni slučajevi", saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Bonus video: