UNICEF-ovi mladi reporteri provjeravaju tačnost informacija o koronavirusu

Svikojisuudilemiiželedaprovjeretačnostnekeinformacijemogujeposlatimladim reporterimaprekodruštvenihmrežaUNICEF-aCrnaGora–Fejsbuka,InstagramaiTvitera
604 pregleda 0 komentar(a)
Provjereni izvori informacija, Foto: UNICEF
Provjereni izvori informacija, Foto: UNICEF

Imajući u vidu veliki broj lažnih vijesti o koronavirusu, UNICEF-ovi mladi reporteri počeli su da provjeravaju tačnost informacija koje se objavljuju na društvenim mrežama i u medijima i da zaključke svojih analiza objavljuju na sajtu UNICEF-a Crna Gora, saopštili su iz te organizacije.

Kako objašnjavaju, u provjeri tačnosti informacija slijede primjere analiza sa platforme Raskrinkavanje.me i koriste njihovu javno dostupnu metodologiju.

“Želimo da na ovaj način doprinesemo sprečavanju širenja dezinformacija o koronavirusu i promovišemo pouzdane izvore informacija, prije svega Institut za javno zdravlje koji smo i sami konsultovali da bi utvrdili da li su neke od ovih informacija tačne,” ističe Sara Marković, kaže se u saopštenju.

Kritička analiza svih informacija jedna je od ključnih vještina medijske pismenosti, pojašnjavaju oni.

“Nije nam cilj samo da pomognemo ljudima da ne nasijedaju na lažne vijesti, već i da promovišemo kritičku analizu svih informacija tako što ćemo kroz ove primjere pokazati kako se to radi”, poručuje Đorđe Ivanović, kaže se u saopštenju.

Lana Jovanović objašnjava da se proces provjeravanja tačnosti informacija sastoji iz nekoliko ključnih koraka koje svaki čovjek može da preduzme svaki put kada čuje, pogleda ili pročita nešto i time osigura da ne donosi odluke na osnovu netačnih informacija.

“Svako može da uporedi šta razni izvori informacija kažu na određenu temu, a onda da provjeri tačnost informacije sa stručnjakom ili nadležnom institucijom koja je pozdan izvor informacija”, objašnja Darja Miljanić, saopšteno je iz UNICEF Crna Gora.

"Za sada je na stranici UNICEF-a Crna Gora objavljeno pet analiza mladih reportera u kojima provjeravaju tačnost informacija poput toga da su krvave oči i gubitak čula mirisa simptomi koronavirusa; da su ljudi sa krvnom grupom A najviše podložni, a oni sa 0 krvnom grupom najotporniji zarazi koronavirusom; da je mediteranska dijeta “čudotvorni lijek” protiv koronavirusa i da su Olimpijske igre odložene prvi put u istoriji", saopštavaju oni.

“Svi koji su u dilemi i žele da provjerimo neku informaciju mogu nam je poslati preko društvenih mreža UNICEF-a Crna Gora – Fejsbuka, Instagrama i Tvitera”, poručuje Jovana Vujović.

"Inspirisana radom na provjeravanju tačnosti informacija, mlada reporterka Silva Dervanović je napravila i kratku video poruku kroz koju poziva sve građane Crne Gore da koriste isključivo pouzdane izvore informacija i da sve vijesti provjeravaju na zvaničnim sajtovima i društvenim mrežama Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije", navodi se u saopštenju.

"Poruka UNICEF-ovih mladih reportera svim građanima Crne Gore je: Birajmo šta gledamo, čitamo i slušamo. Birajmo kome vjerujemo. Budimo medijski pismeni, provjeravajmo i kritički analizirajmo sve medijske sadržaje prije nego ih podijelimo sa drugima. Birajmo šta objavljujemo". zaključili su u saopštenju.

Bonus video: