MCP: Nismo primili otpravak presude Evropskog suda, medijima vijest dostavljena iz Podgorice, ne iz Strazbura

"Podsjećamo javnost da su Crkva i vjerske zajednice i dalje diskriminisane po ovom pitanju, jer su jedini subjekti kojima se onemogućava da, na isti način kao i ostali, ostvare svoje pravo na restituciju oduzete imovine. Neodgovorno je da se obmanjuje javnost na najprizemniji način putem očiglednih falsifikata"
5907 pregleda 16 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Arhiva
Cetinjski manastir, Foto: Arhiva
Ažurirano: 10.04.2020. 15:33h

Pravni savjet Mitropolije Crnogorsko-Primorske nije primio otpravak presude Evropskog suda u Strazburu u predmetu ”Crkva Svetog Đorđa i ostali” po predstavci koja je podnijeta 2005. godine. Iz tog razloga, Pravni savjet nije u mogućnosti da u ovom trenutku komentariše sadržaj presude, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku u predmetu "Crkva Svetog Đorđa protiv Crne Gore" kojom je odbacio kao neosnovane pritužbe podnosilaca predstavke o navodnoj povredi Konvencije u vezi sa njihovim zahtjevom za restitucijom oduzete imovine, pravom na javno i pravično suđenje, diskriminacijom u ostvarenju imovinskih prava i dužinom postupka pred nacionalnim organima i proglasio predstavku kao očigledno neosnovanu u skladu sa članom 35 stavovi 3 (a) i 4 Konvencije, saopštila je juče zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentina Pavličić.

"Posebno ukazujemo da ovaj predmet nema nikakve veze sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica iz 2019. godine, jer je riječ o sudskom predmetu iz 2005. godine. U pitanju je identičan predmet kao i u slučaju ”Eparhija Budimljansko-Nikšićka i ostali”, koji, takođe, nije imao nikakve veze sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti", navodi se u reagovanju MCP.

Oni smatraju da je ova vijest medijima dostavljena iz Podgorice, a ne iz Strazbura i to od strane Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom.

"Zapanjujući su pokušaji da se ovaj predmet putem medija, protivno zdravoj logici i elementarnoj pristojnosti, dovede u vezu sa statusom Svetinja Crkve Božje i novim zakonom. Predmet razmatranja u ovom predmetu uopšte nisu bile Svetinje i crkvena imovina koji su u svojini Mitropolije Crnogorsko-Primorske nego imovina koja je Crkvi oduzeta poslije Drugog svjetskog rata od strane komunističkog režima, a čiji je povraćaj zahtijevan po Zakonu o restituciji iz 2002. godine i čija je primjena opstruisana od strane crnogorskog režima na diskriminatoran način prema Crkvi i vjerskim zajednicama", saopšteno je iz MCP..

Iz Mitropolije dodaju i da pitanje restitucije imovine koja je crkvi i vjerskim zajednicama nepravedno i bespravno oduzeta poslije Drugog svjetskog rata nije zatvoreno presudama Suda u Strazburu.

"Podsjećamo javnost da su Crkva i vjerske zajednice i dalje diskriminisane po ovom pitanju, jer su jedini subjekti kojima se onemogućava da, na isti način kao i ostali, ostvare svoje pravo na restituciju oduzete imovine. Neodgovorno je da se obmanjuje javnost na najprizemniji način putem očiglednih falsifikata", saopšteno je iz MCP

Bonus video: