Uprava za bezbjednost hrane napisala preko 5.000 eura kazni

Zbog utvrđenih nepravilnosti u unutrašnjoj kontroli, inspektori preduzeli 64 upravne mjere
4287 pregleda 0 komentar(a)
U pet slučajeva hrana stavljena van prometa (Ilustracija), Foto: Shutterstock
U pet slučajeva hrana stavljena van prometa (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Inspekcijske službe Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kontrolisali su tokom januara da li subjekti u poslovanju hranom izvršavaju obaveze utvrđene zakonom o bezbjednosti hrane i da li tokom prodaje, čuvanja, prerade, proizvodnje i distribucije hrane sprovode sve propisane postupke kojim se obezbjeđuje da na tržište odnosno do krajnjeg potrošača dođe samo bezbjedan proizvod, propisno upakovan i označen.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u unutrašnjoj kontroli, inspektori su preduzeli 64 upravne mjere, precizirano je u prije nekoliko dana objavljenom izvještaju Uprave o radu njenih inspekcija tokom januara.

U dokumentu se navodi da je izdato 14 rješenja o otklanjanju infrastrukturnih neusaglašenosti u određenom roku, pet rješenja o stavljanju van prometa i uništavanju nebezbjedne hrane, 28 ukaza o otklanjanju nedostataka manjeg rizika za čije otklanjanje je potrebno kratko vrijeme, a izrečeno je 17 prekršajnih naloga u vrijednosti od 5.300 eura.

“U izvještajnom periodu sprovođene su ad hok kontrole po prijavi građana ili po dobijanju bilo kakvog saznanja koje ukazuje da se u određenom objektu obavlja djelatnost poslovanja hranom suprotno zakonu. Tokom januara mjeseca, u skladu sa utvrđenim pojedinačnim programima monitoringa bezbjednosti hrane, uzeti su uzorci određenih vrsta hrane u cilju utvrđivanja propisanih zahtjeva koji se odnose na propisane kriterijume bezbjednosti”, preciziraju iz Uprave.

Tokom januara, pregledane su pošiljke iz uvoza.

“Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti zabranjen je uvoz i stavljanje u slobodan promet dvije pošiljke hrane u ukupnoj količini od 510 kilograma - beskvasni integralni hljeb (78 kilograma) zbog utvrđivanja neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima u odnosu na sadržaj mikotoksina i džem (432 kg) zbog nedozvoljenog sadržaja aditiva”, saopšteno je iz Uprave.

Bonus video: