Kolašin: Vikendaši se ponašaju kao da su na odmoru

Vlasnici kuća i stanova u Kolašinu iz Podgorice i primorja se, tvrde mještani, ponaštaju vrlo opušteno, a bilo je i roštiljanja. Opštinski tim očekuje da NKT precizira uslove dolaska u grad, ali i ponašanje onih koji dođu
16715 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vikend naselja u okolini Kolašina ovih dana su, tvrde mještani obližnjih sela, prepuna. Vlasnici kuća za odmor su, uglavnom, Podgoričani, ali i stanovnici nekih primorskih gradova. Oni sve intenzivnije dolaze u Kolašin, u kojem još zvanično nema zaraženih koronavirusom.

To se dešava, tvrde mještani, i nakon što je zabranjen međugradski saobraćaj 24. marta.

Odnedavno nijesu prazni ni stanovi u gradu, čiju su vlasnici, takođe, pretežno iz glavnog grada. Sve to izaziva priličnu uznemirenost mještana, s obzirom na to da se, kako kažu, “značajan broj ponaša vrlo opušteno“.

“U nekim selima prošlog vikenda bilo je i roštiljanja i ostalih sjednika, na kojem je bilo mnogo ljudi. Pojedine porodice ‘vikendaša’ ponašaju se kao da su na godišnjem odmoru“, ispričao je “Vijestima“ mještanin Smajlagića Polja.

Problem su prepoznali i u Opštinskom timu, kome su se, kažu, obraćali zabrinuti Kolašinci. Očekuju da NKT precizira uslove dolaska u grad, ali i ponašanje onih koji dođu. Razumiju i zabrinutost sugrađana, koji se “vrlo disciplinovano ponašaju i poštuju mjere“.

“Problem intenzivnijeg dolaska ‘vikendaša’ na teritoriju opštine je prisutan više od 10 dana. Imali smo i dosta primjedbi sugrađana. U početku smo se dogovorili da preko predsjednika mjesnih zajednica pokušamo da vodimo preciznu evidenciju ko je došao. O tome smo razgovarali na posljednjem sastanku Opštinskog tima i svjesni smo da će lijepo vrijeme intenzivirati te dolaske”, rekli su “Vijestima“ u Opštinskom timu.

Lokalna uprava, tvrde, “s pozicije humanizma i solidarnosti nikome neće zabraniti dolazak”. Opštinski tim, kako kažu, spreman je i da organizuje dostavu hrane i drugih potrepština, za pristigle iz drugih gradova. Zauzvrat od njih očekuju odgovornost i pridržavanje mjera.

“Očekujemo da se iz NKT precizira osnov i način dolaska stanovnika drugih opština u Kolašin. Smatramo da jedan tretman treba da bude za one, koji, recimo, iz glavnog grada dolaze u Kolašin da posjete stare roditelje, a drugi za ‘vikendaše’ koji će doći u ‘Kolašin gdje nema korone’ i možda se malo i opustiti“, zaključuju u Opštinskom timu.

Prije dva dana i ljekari kolašinskog Doma zdravlja ukazali su na obavezu evidencije svih onih koji sve brojnije dolaze u svoje kuće za odmor iz drugih gradova. Ljekari su preporučili “da čim vlasnici vikend kuća dođu u Kolašin, treba da dobiju rješenje o samoizolaciji“.

Bonus video: