Jokić: Nastavljaju se mahinacije oko Sinjajevine

Ona takođe poziva MORT da objavi pisani dokaz komunikacije sa Ministarstvom odbrane u kojem se navodi obustavljanje pošumljavanja
957 pregleda 0 komentar(a)
Ljljana Jokić, Foto: URA
Ljljana Jokić, Foto: URA
Ažurirano: 11.04.2020. 15:12h

Ljiljana Jokić iz Građanskog pokreta URA kazala je da "državne institucije nastavljaju sa svojim mahinacijama oko Sinjajevine pa smo jutros mogli pročitati na sajtu Ministarstva odbrane da nisu obustavili pošumljavanje Sinjajevine, i ako tako stoji u njihovom odgovoru na dopis Centra za zaštitu i proučavanje ptica".

Ona navodi dopis Ministarstva za održivi razvoj i turizam na koji se poziva CZIP a u kojem, kako tvrdi Jokić, između ostalog, stoji i sljedeće:

„Naime, odredbama Zakona o zaštiti prirode („Službeni list Crne Gore“, br. 54/16) sve djelatnosti, radnje i aktivosti u prirodi planiraju se na način da se izbjegne ili na najmanju moguću mjeru svede ugrožavanje i oštećenje prirode. S tim u vezi, a u cilju zaštite ovog važnog ekosistema obratili smo se Ministarstvu odbrane i dobili potvrdan odgovor da će obustaviti aktivnosti daljeg pošumljavanja, a Ministarstvo održivog razvoja i turizma ponudilo pomoć da zajedničkim budućim aktivnostima, prevashodno zasnovanim na stručnim nalazima, doprinesemo zaštiti postojećeg ekosistema pašnjaka i livada na Sinjajevini“ , navodi Jokić.

„Ministrastvo odbrane navodi u svom saopštenju da je za sada obustavilo dalje pošumljavanje te planine, zbog vremenskih uslova tokom zimskih mjeseci koji vladaju na Sinjajevini. A mi ih pozivamo da nam odgovore na osnovu koju analize i istraživanja planiraju da nastave pošumljavanje jednog od najvećeg pašnjaka u Evropi,“ saopštila je Jokić.

Ona takođe poziva MORT da objavi pisani dokaz komunikacije sa Ministarstvom odbrane u kojem se navodi obustavljanje pošumljavanja.

„Iako Ministarstvo odbrane prepoznaje Sinjajevinu kao sjajan prostor za vojno-strelišni poligon, mi u URA-i vjerujemo da potencijal koji Sinjajevina ima treba iskoristiti na način da se očuva životna sredina i da se iskoristi potencijal koji Sinjajevina ima u turističke i poljoprivredne svrhe“, zaključila je Jokić.

Bonus video: