Ministarstvo odbrane: Nijesmo donijeli odluku o obustavljanju pošumljavanja Sinjajevine

Iz Ministarstva odbrane su rekli su za sada obustavili dalje pošumljavanje Sinjajevine, zbog vremenskih uslova tokom zimskih mjeseci
2068 pregleda 2 komentar(a)
Pripadnici Vojske Crne Gore na Sinjajevini, Foto: Ministarstvo odbrane
Pripadnici Vojske Crne Gore na Sinjajevini, Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane nije donijelo odluku o obustavljanju pošumljavanja područja Sinjajevine, kako se to navodi u saopštenju Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

"Kada se odlučivalo o pošumljavanju, ministarstvo je donijelo odluku konsultujući prije svega struku (Uprava za šume, kojima su novčana sredstva preusmjerena za tu aktivnost). Naime, ministarstvo je za sada obustavilo dalje pošumljavanje te planine, zbog vremenskih uslova tokom zimskih mjeseci koji vladaju na Sinjajevini. Shodno odluci Vlade kojom je dio te planine dat za formiranje vojno-strelišnog poligona, ministarstvo koristi ovaj period da utvrdi nulto stanje životne sredine", istakli su iz Ministarstva odbrane.

U saopštenju se dodaje da se sa pripremama za procjenu nultog stanja životne sredine počelo krajem prošle godine.

"Predviđena su sva ispitivanja parametara životne sredine, prije izvođenja vojnih aktivnosti sa bojevim gadjanjima, koje su planirane do kraja 2020.godine. U taj proces, naravno, uključene su sve relevantne institucije za zaštitu prirode i životne sredine (Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Agencija za zaštitu prirode i životne sredine ). Kada dobijemo rezultate i zvanične preporuke ovlašćenih institucija, bićemo u prilici da se opredijelimo za dalje korake i po pitanju daljeg pošumljavanja nekih djelova pomenute planine", kazali su iz Ministarstva odbrane.

Poručilo su da kako su i ranije više puta poručili, sa posebnom pažnjom se odnose se prema ovom veoma značajnom resursu.

"U prilog tome ide i činjenica da smo pri planiranju obima ispitivanja biodiverziteta prihvatili standarde koji su predviđeni za kandidovanje te planine za NATURU 2000. To znači da, ukoliko se prihvati da Sinjajevina bude dio te Evropske mreže, Vojska Crne Gore biće partner u tom procesu, što je i praksa u zemljama Evopske unije. Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore itekako vode računa o zaštiti životne sredine i naravno, poštovaćemo glas struke i kada je riječ o ovom pitanju. Podsjećamo da je Sinjajevina prepoznata kao sjajan prostor za vojno-strelišni poligon, što je i Vlada potvrdila i taj prostor svojom odlukom iz septembra 2019. opredjelila Ministarstvu odbrane za formiranje jedinog takvog poligona u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: