Ministarstvo: Tehnička greška, novac će biti vraćen

Dobitnicima stipendija za talente Ministarstva prosvjete automatski obračunato održavanja računa u banci
6397 pregleda 2 komentar(a)
Stipendije se isplaćuju u ratama od 57 eura (Ilustracija), Foto: I1.wp.com
Stipendije se isplaćuju u ratama od 57 eura (Ilustracija), Foto: I1.wp.com

Roditelji djece koja su dobitnici stipendija za talente Ministarstva prosvjete tvrde da im je Crnogorska komercijalna banka (CKB), iako to nije predviđeno, naplatila održavanje računa. Ispričali su da je usluga ranije bila besplatna, a da su, čim su dobili poruku o naplati, tražili i odgovore.

Iz resora Damira Šehovića “Vijestima” su kazali da su svi računi koji su otvoreni na ime uplata stipendija za talente oslobođeni obaveza plaćanja održavanja i slično, te da je u pitanju “tehnička greška” i da će novac svakako biti vraćen korisnicima.

“U skladu sa ugovorom potpisanim sa bankama (ne samo CKB), usluge otvaranja računa, isplate i slično se ne naplaćuju. U konkretnom slučaju, došlo je do automatskog obračuna održavanja računa, ali smo obaviješteni da će taj iznos biti vraćen, a moguće da već i jeste”, objasnili su “Vijestima”.

Stipendije za talentovane učenike isplaćuju se u mjesečnim ratama od po 57 eura. U školskoj 2019/2020. dodijeljeno je 166 stipendija za učenike osnovnih i srednjih škola, od čega 20 osnovcima koji su prvi put konkurisali za stipendiju, 40 osnovcima koji su i ranije stekli pravo na stipendiju, 30 učenicima srednjih škola, koji prvi put konkurišu i 60 srednjoškolcima koji produžavaju pravo na stipendiju. Za učenike srednjih škola koji se obrazuju za obrazovni profil za deficitarnu kvalifikaciju dodijeljeno je 16 stipendija za talente.

Bonus video: