Ljudskost u doba korone: Donacije, dobrovoljci, volonteri

Pratite sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...
1885 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Tuzi, Foto: Savo Prelević
Detalj iz Tuzi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.04.2020. 21:56h

Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...

Funkcioneri i rukovodioci Opštine Gusinje donirali su NKT-u dio sredstava od svoje martovske zarade.
Iz lokalne samouprave napominju da je Opština Gusinje tokom marta NKT-u iz budžeta Opštine Gusinje uplatila 5.000 eura Shodno preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela Vlade Crne Gore za zarazne bolesti, a u pravcu borbe protiv novog koronavirusa, funkcioneri i rukovodioci organa lokalne samouprave Opštine Gusinje donirali su NKT-u dio sredstava od svoje martovske zarade.
Vijesti.me | Sourcefabric

Preduzeće “MD Momo” iz Berana, koje je zastupnik Bekamenta za Crnu Goru, pomoći će sve vlasnike frizerskih i kozmetičkih salona, kao i krojačkih i obućarskih radnji na teritoriji Berana i Andrijevice, sa materijalom za renoviranje i uljepšavanje njihovih poslovnih prostora u vrijednosti od po trideset eura.

Kako su kazali, to je gest pažnje prema malim privrednicima i zantlijama koji su usljed pandemije enemogućeni u obavljanju svojih poslova.

Materijal se uz registraciju samostalne zanatske ranje ili drugi dokaz kojim se potvrđuje da obavljaju jednu od ovih djelatnosti, može svakog dana do karaja aprila podići u prodajnom objektu Bekament u Beranama.

“Sa iskrenom željom da što lakše prebrodite ove dane, Bekament i MD Momo želi vam svako dobro” – poručeno je iz ove kompanije.

Rukovodioci Opštine Berane odrekli su se dijela februarske zarade u korist socijalno ugroženih građana koji žive u ovoj opštini.
Iz Opštine Berane ističu da je ovo inicijativa gradonačelnika Dragoslava Šćekića, te podsjećaju da je on nedavno predložio set mjera za ublažavanje posljedica koronavirusa kod građana i privrednika.
"Iako Opština Berane, kao i njeni građani, tako i ostale lokalne samouprave na sjeveru Crne Gore, imaju problema, ovo je samo dodatno otežalo situaciju u kojoj se svi skupa nalazimo", kazao je Šćekić.
Prijedlog seta mjera biće predložen Skupštini opštine na usvajanje, zaključuje se u saopštenju.
O Crnoj Gori postoje brojne legende. Pa i ona da nikada nijedna bitka na sportskim terenima nije prošla bez podrške Ultra Crna Gora, saopšteno je danas iz Vlade Crne Gore.
"Ova navijačka grupa je donacijom podržala i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) u borbi protiv koronavirusa", poručili su iz Vlade na Tviteru.
Bjelopoljac Đorđe Mrdak donirao je 100 paketa hrane i higijenskih sredstava za mještane svog rodnog sela Jabučnog kao i za stanovnike susjednih sela Pali, Tusta, Toševina, Duge njive, Poznanovića.
U ime svih sugrađana na donaciji je zahvalio koordinator opštinskog Crvenog krsta Mašan Živković .
“Pohvalio bih ovaj divni gest gospodina Mrdaka koji nije zaboravio svoje rodno selo, potrebe stanovništva, značaj humanosti i solidarnosti u ovim danima. Nadam se da će ovim primjerom biti vođeni i svi oni koji su u mogućnosti da pomognu svim onima kojima je pomoć potrebna", kazao je Živković.
Predsjednik Mjesne zajednice Ravna Rijeka Dragiša Jeremić istako je da je ovo značajna donacija za ovaj kraj, želja donatora je da svaka kuća u Jabučnom i okolnim selima dobije pomoć.
On je dodao da se nada da ovo neće biti jedina donacija Đorđa Mrdaka već će on nastaviti i dalje da pomaže.
Ispred Mjesne zajednice Tomaševo donatoru se zahvalio predsjednik Vesko Gogić.
“Za naš kraj ovakve donacije imaju veliki značaj. Apelujem na sugrađane da imaju strpljenja i da razumiju trenutnu situaciju u kojoj se svi nalazimo.
Prvi komšija porodice Mrdak, Radojica Raonić u ime građana sela Jabučna, i svih ostalih zahvalio se na donaciji. Ovo nije jedina donacija porodice Mrdak građanima Jabučnog, oni su napravili i kapelu u Jabučnom.Opštinslka organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje poziva i ostale da slijede ovaj primjer i pomognu sugrađanima koji su u stanju potrebe, jer samo zajedno možemo i moramo prevazići situaciju u kojoj se nalazimo.
Mrdak je donirao pakete sa hranom i higijenskim sredstvima
Mrdak je donirao pakete sa hranom i higijenskim sredstvima autor: Jadranka Ćetković

Bonus video: