Pažin: Razmisliti o modelu da Skupština ne bira Savjet RTCG

Kako je kazao potpredsjednik Vlade, Javni servis koji nije poligon za bilo čije političke, poslovne ili druge interesne uticaje je "nasušna potreba Crne Gore"
74 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Zoran Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 19.02.2018. 12:58h

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin kazao je da Vlada nema nikakvu zakonsku mogućnost da reaguje u odnosu na situaciju u RTCG, osim da iskoristi svoju ustavnu nadležnost i predloži Skupštini novo zakonsko rješenje koje će biti pouzdanija zaštita nezavisnosti Javnog servisa, saopšteno je iz Vlade

Pažin je danas upoznao predstavnike nacionalnog javnog servisa i nacionalnog medijskog regulatora, predsjednika Savjeta RTCG Vladimira Pavićevića, generalnu direktoricu RTCG Andrijana Kadiju, predsjednika Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM) Ranka Vujovića i direktora AEM-a Abaza Džafića, sa osnovnim intencijama Vlade prilikom predlaganja izmjene Zakona o RTCG, aktivnosti koja je Programom rada Vlade planirana za četvrti kvartal 2018. godine.

„Moj poziv vama i široj stručnoj javnosti jeste – hajde da zajedno dođemo do boljih zakonskih rješenja, po najvišim međunarodnim standardima, i da osiguramo da RTCG bude mjesto istinske novinarske nezavisnosti i profesionalizma, lišeno bilo kakvih neprimjerenih uticaja,“ saopštio je Pažin predstavnicima RTCG i AEM.

Poručio je, takođe, da treba razmisliti i o modelu u kojem bi izbor Savjeta RTCG bio izmješten iz Skupštine.

Pažin je saopštio da Vlada želi da, kroz aktivno učešće RTCG, AEM, kao i šire zainteresovane javnosti, i uz podršku najrelevantnijih međunarodnih adresa, predloži Skupštini kvalitetnija zakonska rješenja, koja će obezbijediti čvršće garancije pune nezavisnosti javnog servisa.

Pažin je kazao da Vlada želi snažan i kredibilan Javni servis, kojem se vjeruje i koji će profesionalno i objektivno izvještavati o pitanjima od javnog interesa.

Kako je kazao, takav Javni servis, koji je ključna koheziona snaga društva, a ne poligon za bilo čije političke, poslovne ili druge interesne uticaje, je "nasušna potreba Crne Gore".

Čelnici savjeta i menadžmenta RTCG i AEM pozdravili su opredjeljenje da izmjenama Zakona o RTCG pristupi kroz široki društveni dijalog i na bazi najviših međunarodnih standarda. U tom smislu, izrazili su spremnost da daju puni doprinos ovom značajanom procesu.

"Potpredsjednik Pažin je izrazio očekivanje da će Savjet RTCG ubrzo dati saglasnost na tekst Ugovora o pružanju javnih radiodifuznih usluga 2018-2020, nakon što je radni tim Vlade prihvatio svih osam amandmana koji su predloženi od strane RTCG. Vlada, poručio je, podržava stavove radnog tima i spremna je da i zvanično potvrdi tekst Ugovora sa svim izmjenama do sada predloženim od strane javnog servisa," zaključuje se u saopštenju Vlade.

Bonus video: