KAKO BI PREDUPRIJEDILI NEŽELJENO ŠIRENJE INFEKCIJE

Zaposleni u JU Dom starih “Grabovac“ Risan u karantinu narednih 28 dana

"Zaposleni dva puta dnevno dezinfikuju prostor ove ustanove i šest puta na dan vrše dezinfekciju unutrašnjih prostora koje koriste kako zaposleni, tako i štićenici samog Doma“, kazao je Dragomanović
3803 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Radio Kotor
Sa sastanka, Foto: Radio Kotor

Zaposleni u JU Dom starih “Grabovac“ Risan od danas su u karantinu u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Ministarstva rada i socijalnog staranja. 

Njih 65 na čelu sa direktorom ove ustanove Srđanom Dragomanovićem, biće u karantinu narednih 28 dana, kako bi preduprijedili eventualno neželjeno širenje infekcije prema najugroženijoj populaciji, prenosi radio Kotor.

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović jutros je obišao Dom starih u Risnu, gdje je u razgovoru sa Dragomanovićem i stručnim medicinskim osobljem apostrofirao sve mjere koje su oni na nivou javne ustanove preduzeli od kraja februara, a sve u cilju zaštite svojih korisnika. 

Aprcović je uručio skromne poklone i čestitao svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti Vaskršnje praznike. 

"Zaposleni dva puta dnevno dezinfikuju prostor ove ustanove i šest puta na dan vrše dezinfekciju unutrašnjih prostora koje koriste kako zaposleni, tako i štićenici samog Doma“, kazao je Dragomanović, koji će cijelo vrijeme biti sa svojim saradnicima u okviru domskih smještajnih kapaciteta, kao i u apartmanskom kompleksu Vila Ilirik u Risnu.

"Na svim odjeljenjima određene su karantin sobe - izolacije, i to na Palijativnoj njezi 14 kreveta, na psihogerijatriji četiri kreveta i na gerijatriji pet kreveta. Sva tri karantina imaju zasebne ulaze i fizički su odvojeni od ostalih soba i korisnika. U njima će biti smješteni suspektni korisnici i svi korisnici koji radi redovnih terapija odlaze u druge ustanove ili ustanove sekundarne i tercijalne zdrastvene zaštite. Za sve navedene postupke od ulaska/izlaska, održavanja higijene, procesa dezinfekcije, obezbjeđenja ustanove, pa sve do obavezne upotrebe sredstava lične zaštite postoje jasne procedure", zaključio je Dragomanović. 

Takođe, od 14. aprila Vojska Crne Gore JU Dom starih "Grabovac" Risan pruža podršku u fizičko tehničkom obezbjeđenju ustanove, prenosi Radio Kotor.

Preporučujemo za Vas