Klinika za infektivne bolesti KCCG: Oni pobjeđuju koronu

Kažu da im ništa nije teško. To samo svjedoči o njihovoj volji i riješenosti koje zaslužuju poštovanje čitavog društva
6448 pregleda 5 komentar(a)
Nikčević i Kalezić, Foto: Printscreen
Nikčević i Kalezić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 20.04.2020. 12:47h

Najiskusniji i najmlađi - jedni uz druge bore se protiv korone na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Crne Gore. Načelnica dr Dobrila Nikčević i medicinska sestra Andrea Kalezić opisuju kako to izgleda.

"Pri našem prvom susretu sa tim pacijentima, nije nam bilo svejedno. Postojao je strah. Vremenom se smanjivao. Nije nam ni sada svejedno, ali smo smo se navikli na sve. Jer, evo ovo već traje neko vrijeme. Dolazimo svakoga dana i sada smo upoznati sa svim", kaže medicinska sestra Andrea Kalezić.

"Kad se uđe u prostor gdje su pacijenti oboljeli od korone, odnosno od Kovid 19 infekcije, ostaje se po četiri, pet, šest sati, jer svakom pacijentu mora se posvetiti određena pažnja", opisuje načelnica dr Nikčević, kako izgleda rad njenih kolega.

Kažu da im ništa nije teško. To samo svjedoči o njihovoj volji i riješenosti koje zaslužuju poštovanje čitavog društva.

"Onaj ko nije obukao taj skafander i proveo sate u toj opremi, ličnoj zaštitnoj opremi, ne zna šta je napor. Sreća što imamo tu opremu i što nas tona štiti od moguće infekcije. Kada izađu, oni su potpuno mokri" dijeli svakodnevicu na klinici kojom upravlja dr Nikčević.

Kad se prođe dekontaminacija ima se vremena tek za gutljaj čaja ili vode, i posao se nastavlja. Opisuju i kako funkcioniše oblačenje i svlačenje opreme.

"Ono što je osnovno, znamo da se zaštitimo. To je osnovno što smo naučili prije nego što je došla ova infekcija do nas. Da znamo da se obučemo i, što je još važnije, da znamo da svučemo zaštitnu opremu, da ne bi kontaminirali i sebe i drugog. Zato postoji poseban način skidanja, koji je ovdje fantastično uhodan ", kaže iskusni infektolog.

"Oblačenje i svlačenje je u početku bilo duže. Sada je brže i uigraniji smo tim. Znamo šta nas očekuje, kako da idemo dalje i da se dopunjavamo. Sve to, svakim danom ide sve bolje", nadovezuje se sestra Andrea.

Timski se radi na klinici, a nakon posla, gotovo svi sa Infektivne koji brinu o KOVID pacijentima ne idu svojim kuća, a nego u hotel. U želji da zaštite svoje porodice, odvojeni su od njih.

"Nije to lako, odvojeni ste od porodice, odvojeni od svih. Nigdje se ne ide. Odavde ide se samo do hotela. A od hotela dovde. Nema hodanja, nema šetanja, nema ništa", sumira rutinu svoju i svojih kolega dr Nikčević.

Maske skrivaju njihove optimistične osmjehe, ali jednako pobjednički stisnu pesnicu kad ih pitate – pobjeđuje li Crna Gora. Odmah dodaju – samo ako se budu poštovale preporuke stručnjaka o ostajnju kod kuća, fizičkoj distanci i mjerama higijene.

"Kako bismo svi brže i efikasnije završili sve ovo i da bi se što prije vratili svojim domovima i zdravstveni radnici i pacijenti, poruka svim građanima je – ostanite doma – da Crna Gora ide, zajedno, do pobjede", kaže veoma odlučno mlada sestra Andrea, dok je dr Nikčević zaštitnički prati pogledom.

Nakon kratkog predaha na klupi u parku ispred Infektivne, vraćaju se obavezama, jer treba izmjeriti pritisak, dati terapiju, uraditi pretrage, pogledati nalaze i, nikako manje važno, kažu – porazgovarati sa pacijentima i uliti im nadu u ozdravljenje.

Bonus video: