Najavljen pojačan inspekcijski nadzor trgovačkih lanaca, marketa i drugih prodajnih objekata

Iz Ministarstva ekonomije kako razlog navode to što su prethodnih dana "uočene nepravilnosti u poštovanju mjera i da je bio veliki broj prijava građana po pitanju istog"
8634 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Ministarstvo ekonomije najavilo je pojačan inspekcijski nadzor trgovačkih lanaca, marketa kao i drugih prodajnih objekata.

Kako navode razlog je to što su prethodnih dana "uočene nepravilnosti u poštovanju mjera i da je bio veliki broj prijava građana po pitanju istog".

U skladu sa mjerama ranije propisanim od strane Instituta za javno zdravlje, iz Ministarstvo ekonomije podsjetili su trgovačke lance, markete kao i druge prodajne objekte na obavezu poštovanja sledećeg:

- obezbjediti mjesta za dezinfekciju ruku – idealno na kasama na kojima treba da budu postavljeni dispenzori – pumpe sa dezinfekcionim rastvorima na bazi alkohola koncentracije od 60% – 90%. Moguće je koristiti gotova sredstva posebno pravljena za ovu namjenu ili rastvor medicinskog alkohola iste koncentracije.

- radnici u marketima ne treba da dolaze na posao ako imaju simptome respiratorne infekcije ili visoku temperaturu.

- u svakodnevnom radu radnici, posebno oni koji dolaze u kontakt sa novcem, treba da pooštre higijenu ruku, te da se strogo pridržavaju mjera propisanih od strane Instituta za javno zdravlje.

- u slučaju da koriste rukavice, treba da imaju dovoljne količine "običnih“ najlonskih rukavica ili rukavica od latexa. Pooštrena higijena ruku se preporučuje i u slučajevima kada se rukavice ne nose.

- potrebno je postaviti adekvatne postere – obavještenja o mjerama prevencije, simptomima infekcije kao i obavještenja o mjestima na kojima se ruke mogu dezinfikovati.

Bonus video: