"Fejzić izvršio pritisak na odbore da ne prihvate pomoć"

Predsjednik Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje kazao je kako u njihovim namjerama nema politizacije, već da su iz solidarnosti i humanih razloga pokrenuli akciju prikupljanja sredstava među svojim članovima
5695 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u Njujorku reagovali su povodom navoda Islamske zajednice u Crnoj Gori da se humanitarna pomoć Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u Njujorku neće dijeliti posredstvom njenih organa.

Predsjednik Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje, Smajlije Srdanović, kazao je kako odgovorno tvrde da u njihovim namjerama nema “politizacije”, već da su iz solidarnosti i krajnje humanih razloga pokrenuli akciju prikupljanja sredstava među svojim članovima.

"Tako smo od prikupljenih sredstava uplatili skromnih ,000 i podržali rad Nacionalnog kriznog štaba za borbu protiv Koronevirusa u Crnoj Gori. Također da se u ovom teškom momentu širenja smrtonosne pandemije COVID-19 pomogne socijalno ugroženim porodicama i pojedincima neovisno na vjersku i nacionalnu pripadnost. Slijedeći put Božijeg poslanika Muhammeda a.s., i upravo kako je on imao lijep odnos prema muslimanima, ali i prema komšijama, siromasima, pripadnicima drugih konfesija", navodi Srdanović u reagovanju.

Poručuje da Islamska Zajednica i Kulturni Centar Plav-Gusinje u Njujorku nikada nije pravila razliku odakle je ko i gdje se nalazi kada je humanitarna pomoć u pitanju.

"To potvrđuje i činjenica da smo prije dva mjeseca prikupili 8,000.00 za izbjeglice u Somaliji kao i kada su bile poplave u Bosni ,000.00 i da ne nabrajamo ostale akcije i pomoć koju pružamo svake godine. Radi istine, a javnost neka procijeni, tvrdimo, da smo stupili u kontakt sa predsjednikom Odbora IZ Gusinje, koji nam je rekao da zbog neplaćanja struje već duže vrijeme im je blokiran bankovski račun. Rekao je da se namijenjena sredstva (00) uplate preko bankovskog računa IZ Plav. Ali u IZ Plav nam saopštavaju da je zatvorena “Atlas banka” u Tuzi, gdje imaju otvoren račun, tako da ne mogu primiti novac, uključujući i 00 koje su namijenjene za njihove članove. Također smo dobili informaciju preko BANA (Bošnjačko Američke Nacionalne Asocijacije) prije 3 mjeseca kada su pokušali poslati novac za porodicu Canović nisu to uspjeli preko IZ Plav zbog istog problema, već preko “Hajrata” su dostavili novac. Sredstva uplaćujemo preko Humanitarne organizacije “Hajrat” iz Rožaja. Preko “Hajrata” i ranije su IZ Plav, prosljeđivana humanitarna sredstva iz New Yorka, također za socijalno ugrožene porodice. Sve je funkcionisalo bez ikakvih problema. Pitate se što nije sada? To ipak treba odgovoriti gospodin Fejzić", dodaje se u reagovanju.

Srdanović navodi da su radi jednostavnosti sredstva uplaćena na račun “Hajrata” sa kojima su, kako navodi, imali dogovor da lokalnim IZ predviđene iznose dostave u kešu.

"Međutim, odgovorno tvrdimo, Fejzić je izvršio pritisak na odbore da to ne prihvate, ne štedeći se da lijepi epitete ljudima koji godinama rade na volonterskoj osnovi. S obzirom na takve bespotrebne i nelogične pritiske baš u ovom momentu, i niza telefonskih razgovora, IZ Plav-Gusinje iz New Yorka je odlučila da “Hajrat” predviđena novčana sredstva u kešu uruči, što je već urađeno, na sljedeće adrese:

- Opština Plav ,000, dok je od ove sume već rukovodstvo plavske opštine po 00 uručilo Mjesnoj zajednici Murina i Opštini Andrijevica.

- Već uručeno Opštini Rožaje 00,

- Već uručeno Opštini Petnjica 00,

- Već uručeno Opštini Berane 00,

- Već uručeno Opštini Bijelo Polje 00.

Opštini Gusinje već uručeno 000, načelnici Gusinja.

Još da napomenemo da je novac uplaćen na račune:

- Zavičajnog društva Plavljana i Gusinjana u BiH - 00;

- Islamska zajednica Novi Pazar - 00;

- Za Vitomiricu i Dobrušu kod Peći - 00.

-Preko našeg aktiviste i odbornika Jasmin Novaj uručeni paketi sa hranom za Ulcinj u iznosu od ,600", dodaje Srdanović u saopštenju.

Navodi da ovaj postupak pokazuje da su vodili računa da raspodjela sredstava, odnosno humanitarna pomoć bude transparentno raspodijeljena putem legalnih i legitimnih gradskih institucija, i da dođe do onih kojima je najpotrebnija pomoć ovog momenta u pomenutim gradovima država Crne Gore, Srbije, Bosne i Hrecegovine i Kosova.

"Jedino što smo insistirali, vjerujemo da će ispoštovati, da u paketima među namirnicama ne bude svinjskih sastojaka i bilo koje vrste alkohola. Ovo smo istakli jer smo dobili informaciju da neke organizacije koje su dijelile pomoć muslimanima u paketima su pakovali nareske sa svinjskim sadržajima mesa. U svakom slučaju, sa činom humanosti, članovi Islamske zajednice u New Yorku, upravo u ovom teškom momentu, odvajajući sredstva iz svojih porodičnih budžeta, pokazali su visoku svijest, humanost, solidarnost i odgovornost, da u momentu širenja smrtonosnog korona virusa, da mi nemamo ljudi za gubljenje, da nam je namjera da im pomognemo samo da poštuju odluke zdravstvenih institucija, da ostanu u kućama. Cilj je jasan, dati dorinos u učuvanju porodica i naroda. Dok, nažalost, za njega, gospodina Fejzića, kao da je VIŠAK na zemlji upravo onaj sloj društva, koji su ni krivi ni dužni u grupi socijalno-ugroženih slučajeva. Treba li radi toga da ih pokosi virus", dodaje Srdanović.

Opet je, kako dodaje, pohvalno je da Fejzić nije zaboravio da istakne “da mu je na račun pristigla tek četvrtina novca” od navodnih 50 hiljada dolara.

"To je, nažalost, suština cijele ove sramne priče prve ahmedije u Crnoj Gori, da mu je malo stiglo novca na račun!? Opet, naša solidarnost i humanost u ovom teškom momentu govori o nama, dok Fejzićevo saopštenje, postupak i arogantsnost, govori o njemu! Zašto ne istaknuti, Odbor i članovi Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku, na pojavu smrtonosne epidemije koronavirusa, odgovorili su na krajnje human i odgovoran način, upravo iz metropole New Yorka - svjetskog žarišta opakog virusa koji svaki dan broji nove žrtve. Nažalost i u našoj zajednici u New Yorku. Očekivali smo bar u ovom predramazanskom vremenu, da naša solidarnost i humanost približi sve ljude u zavičaju i regionu kojima na isti način prijeti smrtonosni virus i odnosi ljudske žrtve ne birajući koje je vjere i nacije. Priznajemo, nismo očekivali tako nedorasle postupke baš od strane poglavara Fejzića. Je li poglavaru i dalje cilj produbljavanje jaza među muslimanima u regiji i dijaspori i to baš pred ramazan? Radi čega? Radi novčanih sredstava koja su samo trebala bar malo olakšati socijalno ugroženim porodicama"; navodi Srdanović.

Poručuje da će IZ u Njujorku svojim "nesebičnim i humanim radom" nastaviti zbližavati sve u regiji i sarađivati sa svim legalnim institucijama u Crnoj Gori i Srbiji, "time i u Sandžaku, BiH, Kosovu… uključujući IZ u CG, ali to je do poglavara."

Napominju da je bilo grešaka u njihovom prvom pismu. "Jer smo naglasili da ćemo za četiri opštine podijeliti preko odbora Islamskih Zajednica, medjutim zbog nesaradnje sa njima u prošlosti, odlučili smo to podijeliti preko Hajrata u paketima vrijednosti od ,500.00 I naravno kao i uvjek poslaćemo transparentno dokaze dijeljenja novca. Na kraju, za Islamsku zajednicu Plav-Gusinje u New Yorku, više je nego čudno pismo Rifata Fejzića koji je uputio crnogorskoj i drugoj javnosti, o vraćanju novčanih uplata (,500) koje su namijenje za socijalno ugrožene porodice učenika Medrese „Mehmed Fatih“ u Podgorici, zatim muslimane Konika, naselja u Podgorica, ali i za džematlije IZ i građane Pljevalja. Nije nam jasno, zašto Fejzić isto tako nije postupio kada smo samo od vremenu njegovog „stolovanja“ na čelu IZ u CG, slali da se u Crnoj Gori grade i renoviraju džamije, Medresa i islamski centri čija vrijednost je par miliona dolara?! Zašto još nenaglasiti da smo isto tako iz New Yorka poslali preko milion dolara za važne bošnjačko-albanske nacionalne projekte, kao i za izgradnju kuća za socijalno ugrožene porodice u Crnoj Gori", navodi se u reagovanju.

Fejzićevo pismo, kako zaključuje Srdanović, govori "o njemu i njegovom karakteru".

"Dok naša humanost i donacije govore o svjesti, savjesti i ljudskosti članova Islamske zajednice Plav-Gusinje u New Yorku", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: