Mugoša: Pad u inficiranju, epidemiološka situacija mnogo povoljnija

Mugoša je kazao da je do sada na COVID19 urađeno 5.085 testova
42663 pregleda 47 komentar(a)
Mugoša, Foto: PR Centar
Mugoša, Foto: PR Centar
Ažurirano: 21.04.2020. 22:50h

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša rekao je da u Crnoj Gori imamo pad u inficiranju koronavirusom i porast broja oporavljenih.

"Naša epidemiloška situacija je mnogo povoljnija, nego što je bila ranije", istakao je Mugoša na pres konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

On je rekao da je u Crnoj Gori epidemija koronavirusa pod kontrolom, ali pored ublažavanja određenih mjera, one koje i dalje važe moraju se striktno poštovati.

Mugoša je pozvao građane da i dalje poštuju mjere koje su dale rezultate.

"Crna Gora je jedna od zemalja koja drži epidemiju od kontrolom i mi želimo da tako ostane. A da bi tako ostalo, znači da onoliko koliko se popušta u mjerama toliko proporcionalno moramo da poštujemo mjere samoizolacije, fizičke distance, one koje se odnose na prodavnice i ostale objekte gdje se obavlja trgovina“, naveo je Mugoša.

Prema njegovim riječima, svako malo popuštanje u osnovnim mjerama, kao što su fizička distanca ili higijena ruku, može značiti uspon epidemije i vraćanje mjera koje se ukidaju.

On je podsjetio da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) dalo saglasnost za ublažavanje pojedinih privremenih mjera, koje će važiti od ponoći.

„Ublažavanje mjera ne znači da popuštamo u kontroli i nadzoru u ovoj epidemiji“, poručio je Mugoša.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Tuzima, on je naveo da se oporavilo 30 pacijenata iz te opštine i da je epidemija skoro zaustavljena, pa su ukinute posebne mjere.

Upitan da prokomentariše snimak autobusa punog građevinskih radnika u Podgorici, kao i druge na kojima su radnici veoma blizu na gradilištu, Mugoša je kazao da to nije poštovanje mjera i da to ne bi trebalo da bude dozvoljeno.

„Na današnjoj sjednici smo o tome razgovarali i uključen je direktor Uprave za inspekcijske poslove, kako bi mjere bile povećane i kako se takve stvari ne bi više dešavale“, naveo je Mugoša.

Na pitanje da li je IJZ nabavio novu opremu kako bi povećali dnevni broj analiziranih uzoraka, Mugoša je odgovorio da se ovih dana očekuje nova oprema koja će pomoći da se testiranje unaprijedi.

Upitan da prokomentariše to što se pojedine mjere ublažavaju, a direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je izjavio da tek predstoji najgore, on je rekao da je ta izjava djelimično izvučena iz konteksta i da se odnosila na pojedine države i kontinente gdje se očekuje veliki skok.

Mugoša je kazao i da je do sada na COVID19 urađeno 5.085 testova.

Rekao je i da je korišćenje plaža na moru i rijekama i dalje zabranjeno.

Direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nermin Abdić kazao je da je u KCCG hospitalizovano 16 pacijenta, od kojih je 11 na Infektivnoj klinici i oni su potpuno stabilnog zdravstvenog stanja.

Nermin Abdić
Abdić(Foto: PR Centar)

Kako je naveo, dva pacijenta su u poluintenzivnoj jedinici i oni su takođe stabilnih parametara i dobrog opšteg stanja.

„Tri pacijenta su u jedinici intenzivnog liječenja, od kojih su dva i dalje na respiratoru i životno ugorženi, a jedan je stabilan, skinut sa respiratora i planirano je da sjutra bude premješten u poluintenzivnu jedinicu“, rekao je Abdić.

On je kazao da su 23 zdravstvena radnika zaražena koornavirusom i da su dobrog zdravstvenog stanja.

Na pitanje kakva je situacija u Urgentnom centru i da li imaju više ili manje intervencija, Abdić je odgovorio da je ta jedinica opterećena poslom i da je Urgentni stavljen pod režim rada koji je prikladan ovakvim prilikama.

Prema njegovim riječima, broj pacijenta u Urgentnom centru u početku je za 24 sata bio 57, ali sada je povećan i iznosi 133.

Govoreći o terapiji pacijenta koji su zaraženi koronavirusom, Abdić je kazao da oni dobijaju terapiju koju je propisala SZO.

Prema njegovim riječima, najbolji pacijenti za liječenje krvnom plazmom, ukoliko bi se odlučili za takav vid liječenja, su asimptomatski pacijenti sa blažom kliničkom slikom.

„Bitno je da se zna u kom su stanju ta antitijela i da li se ona mogu adekvatno primjenjivati“, pojasnio je Abdić.

Kako je dodao, mjere liječenja koje su do sad promjenjivali dale su rezultate.

On je kazao da je na polikliničkom dijelu, kao i na svim klinikama KCCG proces rada u punom kapacitetu i da su svi zaposleni odgovorili na sve zadatke.

„Tokom protekle sedmice Ortopedska ambulanta polikliničkog djela KCCG je izvršila 112 pregleda, Hiruška 69 pregleda i Internistička 197 pregleda, od kojih su kolege sa Interne klinike izvršile 87 konzilijarnih pregleda i uradili više od 70 endoskopskih pregleda“, precizirao je Abdić.

Kako je naveo, proces rada na Onkološkoj klinici nijednog trenutka nije stao, svi pacijenti su zbrinuti.

„Kolege sa ginekologije od proglašenja prvog slučaja koronavirusa u Crnoj Gori izvršili su 223 porođaja, iz kojih je porođeno 228 djece“, dodao je Abdić.

Mugoša je kazao da je profesorka Ratković u vezi sa liječenjem krvnom plazmom organizovala sastanak na kome se razmatrala mogućnost liječenja plazmom.

On je kazao da u regionu najvjerovatnije imamo najveći broj testiranja na milion stanovnika.

Rekao je i da se očekuje nova oprema za testiranje.

Mugoša je poručio i da epidemiloške službe aktivno prate svaki slučaj i svaki kontakt i da se onda obavlja testiranje kontakata.

Bonus video: