Od danas nacionalna dječja SOS linija pruža podršku djeci i u vezi s brigama zbog koronavirusa

“Nažalost, mnoga djeca su skrivene žrtve pandemije, jer im ne prijeti samo koronavirus, već i nasilje kod kuće, na internetu i u lokalnoj zajednici. Iz tog razloga, djecu moramo staviti na prvo mjesto pri suočavanju s koronavirusom”, poručuje šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali
1117 pregleda 0 komentar(a)
Nacionalna dječija SOS linija, Foto: SOS
Nacionalna dječija SOS linija, Foto: SOS

U okviru kampanje #OstaniDoma, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je, uz podršku UNICEF-a, omogućilo svakom djetetu u Crnoj Gori da dobije psihološku podršku i savjete i u vezi s pandemijom koronavirusa. Djeca i mladi mogu pozvati Nacionalnu SOS dječju liniju 116-111, od ponedjeljka do petka od 07.00 do 21.00 časova, i dobiti psihološku podršku i savjete, i u vezi s brigama zbog koronavirusa.

“Nove životne okolnosti, život unutar ograničenog porodičnog prostora u atmosferi straha od koronavirusa, izazovi u obrazovnom procesu, češće komplikacije u porodičnim odnosima, nasilje nad djecom i neizvjesnost generalno, podstakli su nas da omogućimo ovu novu funkcionalnost u okviru Nacionalne dječje SOS linije. Stručna lica će pružati psihološku podršku i davati savjete djeci kako da prevaziđu iskušenja i brige koje su uslovljene pojavom pandemije koronavirusa. Ujedno želim i da se zahvalim UNICEF-u na podršci koju pruža već duži niz godina na planu zaštite dječjih prava”, poručuje ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Nacionalna SOS dječja linija počela je sa radom u decembru 2018. s ciljem pružanja podrške djeci i mladima Crne Gore da potpuno slobodno i anonimno govore o svojim problemima, strahovima i sumnjama, kao i o situacijama u kojima su bili izloženi bilo kom obliku nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

“Nažalost, mnoga djeca su skrivene žrtve pandemije, jer im ne prijeti samo koronavirus, već i nasilje kod kuće, na internetu i u lokalnoj zajednici. Iz tog razloga, djecu moramo staviti na prvo mjesto pri suočavanju s koronavirusom”, poručuje šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

Svi pozivi su besplatni i anonimni i zagarantovana je privatnost svakog djeteta koje se obrati za pomoć. Nacionalna SOS dječja linija u Crnoj Gori dio je SOS dječjih linija koje je Evropska komisija uspostavila u većini zemalja EU i sve imaju isti broj: 116-111.

“Čestitam Ministarstvu rada i socijalnog staranja na uspostavljanju Nacionalne SOS dječje linije i proširivanju njenih usluga kako bi mogla da pruži podršku svakom djetetu tokom krize s koronavirusom. Za nas u Ujedinjenim nacijama, zaštita najranjivijih kao što su osobe sa smetnjama u razvoju, zaštita žena i djece od nasilja i socioekonomskih posljedica krize izazvane koronavirusom, predstavljaju prioritete koji se ne smiju zaboraviti tokom ovog perioda”, ističe koordinatorka UN-a u Crnoj Gori Fiona Mekluni.

U proteklom periodu, Nacionalna SOS dječja linija 116-111 primila je oko 700 poziva djece iz raznih krajeva Crne Gore. Najčešće su joj se obraćala djeca uzrasta od 13 do 16 godina, a problemi zbog kojih su tražili pomoć, u najvećem broju slučajeva odnosili su se na vršnjačke odnose, porodične odnose, probleme u školi, seksualnost i ostale psihosocijalne teme.

Bonus video: