Za podgoričku „Čistoću” nema odmora

Osobe, kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa i nalaze se u kućnom karantinu, potrebu za odlaganjem otpada prijavljuju Institutu za javno zdravlje, koji sprovodi proceduru dekontaminacije otpada, a radnici “Čistoće” pružaju podršku i otpad odnose kompaniji ovlašćenoj za dalji tretman
775 pregleda 1 komentar(a)
Opremljeni i požrtvovani: Dezinfekcija podgoričkih ulica, Foto: Savo Prelević
Opremljeni i požrtvovani: Dezinfekcija podgoričkih ulica, Foto: Savo Prelević

Ekipe podgoričkog preduzeća “Čistoća” u obje smjene peru i dezinfikuju javno-prometne površine - ulice i trotoare, kao i prostor oko zdravstvenih ustanova, ali i svih polupodzemnih i jednog broja nadzemnih kontejnera.

“Budući da je vrijeme kada je nivo higijene u gradu od presudnog značaja, ekipe sprovode pojačane mjere iz svoje nadležnosti na prostoru grada. Ove aktivnosti se sprovode i u naselju Konik, uz poštovanje svih mjera zaštite zaposlenih. Pored poslova održavanja čistoće ovog prostora, redovno se realizuju i poslovi pranja i dezinfekcije javnih površina na Koniku”, kazao je direktor “Čistoće” Andrija Čađenović.

On je pojasnio da osobe, kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa i nalaze se u kućnom karantinu, potrebu za odlaganjem otpada prijavljuju Institutu za javno zdravlje, koji sprovodi proceduru dekontaminacije otpada, a radnici “Čistoće” pružaju podršku i otpad odnose kompaniji ovlašćenoj za dalji tretman.

“Novonastala situacija ne utiče na kvalitet obavljanja poslova koji su nam povjereni i sve poslove obavljamo operativno u planiranim rokovima. U skladu sa mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela, korigovali smo dinamiku rada, pa su ekipe do 22. aprila radile od 7 do 14 i od 14 do 21 čas. Tada je važila i korekcija u dijelu odlaganja otpada, pa su građani iz domaćinstava ga mogli odlagati radnim danima od 6 do 19, subotom od 6 do 13, a nedjeljom od 6 do 11 časova. Napomenuo bih da građani poštuju preporuke”, kazao je Čađenović.

Od 23. aprila, shodno preporukama NKT o ublažavanju mjera, rad je organizovan u tri smjene - od 7 do 14, od 14 do 22 i od 17 do 24 časa.

“Građani sada otpad mogu da odlažu svakog dana od šest do 23 časa. Poštujući sve mjere i preporuke NKT, sprovodimo sve potrebno za zaštitu radnika, što nam je prioritet u odnosu na sve poslove koje realizujemo”, kazao je Čađenović.

Zaposleni su, pojasnio je, upoznati sa obavezom održavanja fizičke distance.

“Za sve zaposlene obezbijedili smo zaštitnu opremu, svakodnevno dobijaju maske i rukavice. Vozila posjeduju priručna sredstva za dezinfekciju, ista se redovno dezinfikuju”.

Čađenović je istakao, da nažalost, i dalje su prisutni primjeri neodgovornog ponašanja pojedinaca, koji ne poštuju mjere za pravilno odlaganje otpada.

“Zbog nepropisnog odlaganja otpada oko kontejnera i dalje je neophodno svakodnevno angažovan je mehanizacije. Nije rijetka pojava da prilikom pražnjenja posuda za odlaganje suve i mokre frakcije komunalnog otpada i dalje zatičemo neselektovani otpad. Iako nedavno postavljeni kontejneri imaju nožnu pedalu za otvaranje poklopca, pa nema potrebe za dodirom, pojedinci ostavljaju otpad pored kontejnera i na poklopcima”, kazao je Čađenović.

On je kazao da to i druge nepravilnosti prijavljuju kolegama iz inspekcijskih službi, sa kojima svakodnevno sarađuju sa ciljem suzbijanja nelegalnog odlaganja otpada.

“Takođe, podsjećamo da svi odgovorni građani svoj doprinos mogu dati tako što će uočene nepravilnosti, odnosno fizička ili pravna lica koja ne poštuju procedure i ne odlažu otpad na predviđenim mjestima prijaviti Komunalnoj policiji i Komunalnoj inspekciji”, kazao je Čađenović.

Bonus video: