Kavarić: Za utvrđivanje reinfekcije koronavirusom potrebna istraživanja

„Međutim, potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdio uzrok – da li se stvarno radi o reinfekciji, što doktori smatraju da je malo vjerovatno, ili se radi o nečemu drugom“, pojasnio je Kavarić
3173 pregleda 3 komentar(a)
Sreten Kavarić, Foto: Printscreen
Sreten Kavarić, Foto: Printscreen

Za utvrđivanje reinfekcije koronavirusom kod prethodno izliječenih pacijenata potrebna su dalja istraživanja, kazao je internista-endokrinolog Sreten Kavarić, navodeći da većina ljekara smatra da je vjerovatnića za to mala.

Kavarić je, odgovarajući na pitanje mladog reportera UNICEF-a Agron Gojčaj iz Tuzi, kazao da je u Kini, Japanu i Južnoj Koreji zabilježen mali broj izliječenih pacijenata koji su bili pozitivni na ponovnom testiranju na koronavirus

„Međutim, potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdio uzrok – da li se stvarno radi o reinfekciji, što doktori smatraju da je malo vjerovatno, ili se radi o nečemu drugom“, pojasnio je Kavarić.

On je dodao, da je nakon objave prvih rezultata iz te tri države, da kod prethodno izliječenih pacijenata sa COVID-19 infekcijom postoji mali broj pacijenata koji su pozitivni na retestiranju, Svjetska zdravstvena organizacija i crnogorski Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti nemaju odgovor da li se radi o reinfekciji ili samo o pozitivnom testu.

Na pitanje šta preduzeti, imajući u vidu mogućnost da možda i izliječeni pacijenti mogu da prenose dalje koronavirus, Kavarić je objasnio proceduru koja čeka svakog izliječenog, a koja uključuje 14 dana kućne izolacije i ponovno testiranje na koronavirus.

„Mi, nakon procjene da se radi o pacijentu koji bi mogao biti otpušten, radimo dva puta testiranje. Ukoliko su dva testa negativna u roku od 48 sati pacijent se pušta u kućnu samoizolaciju narednih 14 dana“, naveo je Kavarić.

On je rekao da se nakon tog perioda, testiranje ponovo radi.

„Mi do sada nijesmo imali prethodno izliječenih pacijenata koji su pozitivni“, naglasio je Kavarić.

Bonus video: