AEM: U informativnim emisijama tokom epidemije koronavirusa propagirana stručna mišljenja

Od 26. marta do 1. aprila analizirane su informativne emisije četiri televizijska emitera sa nacionalnim pokrivanjem - Prvi program Televizije Crne Gore (TVCG1), TV Prva, TV Vijesti i TV Nova M
804 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U informativnim emisijama četiri televizijska emitera sa nacionalnim pokrivanjem tokom epidemije koronavirusa propagirana su stručna mišljenja i u programskim segmentima nije bilo senzacionalizma i širenja panike, pokazala je analiza Agencije za elektronske medije (AEM).

Od 26. marta do 1. aprila analizirane su informativne emisije četiri televizijska emitera sa nacionalnim pokrivanjem - Prvi program Televizije Crne Gore (TVCG1), TV Prva, TV Vijesti i TV Nova M.

U analizi se navodi da su nacionalni TV emiteri u tom periodu informativni program usmjerili na izvještavanje o dešavanjima u vezi sa novim koronavirusom.

Na programu četiri posmatrana televizijska emitera dnevno se, u prosjeku, emituje ukupno 13 sati informativnog programa, dominantno posvećenog informisanju javnosti u vezi sa aktuelnom epidemijom COVID 19.

Navodi se da je emitovan značajan broj informacija, intervjua, priloga i uključenja koja se bave tom temom, a u sadržajima sa gostima u studiju intervjuisani su zdravstveni radnici, predstavnici državnih institucija, društveno angažovane ličnosti.

„Generalna je ocjena da su u analiziranim sadržajima propagirana mišljenja, prije svega medicinskih radnika, stručnjaka i autoriteta, te kredibilnih novinarskih izvora“, piše u Analizi informativnog programa TV emitera sa nacionalnim pokrivanjem.

Navodi se da nijesu zabilježeni slučajevi prenošenja informacija kojima bi se povrijedilo pravo na privatnost oboljelih od novog koronavirusa i drugih osoba koje su pogođene tim događajima.

U analiziranim programskim segmentima, kako se dodaje, nije bilo senzacionalizma i širenja panike.

Prema Analizi AEM-a, sve posmatrane televizije su na adekvatan način usmjeravale gledaoce na zvanične kanale informisanja nadležnih državnih službi i promovisale mjere za prevenciju širenja epidemije, smjernice i savjete nadležnih organa.

Dodaje se da je svega 3,8 odsto emitovanih informativnih sadržaja imalo prevod na znakovni jezik, a u posmatranom periodu nije bilo sadržaja na albanskom i romskom jeziku.

„Trenutne okolnosti vezane za pandemiju COVID 19 stavljaju emitere pred izazov – da pruže relevantne informacije, od značaja za javnost i pokažu adekvatan nivo odgovornosti u zaštiti novinara od mogućeg obolijevanja“, navodi se u Analizi.

Kako se dodaje, novinarima je u trenutnim okolnostima, radi sopstvene i zaštite drugih, ograničeno kretanje i limitiran pristup događajima, zvaničnim predstavnicima institucija, sagovornicima, odnosno informacijama.

AEM je, imajući u vidu neophodnost da cjelokupno stanovništvo bude pravovremeno informisano, apelovala na televizijske emitere da obrate posebnu pažnju na dostupnost objavljenih informacija osobama sa oštećenjem sluha, kao i na albanskom i romskom jeziku.

Agencija je preporučila da se makar za djelove centralne informativne emisije, koji se odnose na važna obavještenja u vezi sa zaštitom javnog zdravlja, obezbijedi prevod na znakovni, ili jezik manjinskog naroda.

Iz Agencije su apelovali da se važna saopštenja i obavještenja nadležnih državnih organa u vezi sa zaštitom od širenja infekcije daju u vidu statične slike na punom ekranu i da se tokom informativnih emisija koristi kajron kao sredstvo prenošenja veoma značajnih informacija u vezi sa zaštitom javnog zdravlja.

Kako su kazali, mediji se, kao i ostatak planete, nalaze u situaciji novih i iskustveno nepoznatih okolnosti.

„Zbog toga se kao neophodnost nameće društveno prepoznavanje značaja i doprinosa novinarske profesije koja svakodnevno radi sa ciljem da stanovništvo na osnovu tačnih i relevantnih informacija formira sopstveni stav o trenutnim dešavanjima“, naveli su iz AEM-a u analizi.

Kako su rekli, važno je ukazati i na odgovornost medija da u trenutnim okolnostima pruže sadržajan i kvalitetan program i time doprinesu da zbog njihovog programa građani ostanu kod kuće.

Bonus video: