Nikšić: Od lutalica u opasnosti i stoka i mještani

Novi napadi gladnih pasa u Ozrinićima. NVO i mještani traže hitnu reakciju Opštine
817 pregleda 3 komentar(a)
Psi prave štetu u domaćinstvima, Foto: Privatna arhiva
Psi prave štetu u domaćinstvima, Foto: Privatna arhiva

Mještani nikšićkih naselja Gvozdenice i Ozrinići godinama imaju problem sa psima lutalicama koji napadaju stoku i živinu. Napadi su učestali tokom marta i aprila kada je veći broj domaćina pretrpio štetu, a mještani su, nakon što, kako kažu, nijesu naišli na razumijevanje lokalne uprave, pomoć potražili i od nevladinih organizacija.

Tim povodom, Ekološki pokret “Ozon” uputio je dopis predsjedniku Opštine Veselinu Grboviću, u kome ističu da su godinama, prateći situaciju u tom dijelu grada, gdje se u koritu i okolini rijeke Gračanice nalazi veliki broj divljih deponija, “kao jedan od problema identifikovali i veliki broj napuštenih pasa koji se hrane na tim zagađenim prostorima”.

“Imajući u vidu kriznu situaciju izazvanu koronavirusom, očekivali smo da će lokalna samouprava na čijem ste čelu, a koja bi trebalo da poznaje specifičnosti naseljenjih prostora, prepoznati da će usled nedostatka hrane zbog smanjenih aktivnosti na divljim deponijama, kao logična posledica doći do agresivnijeg ponašanja, ionako agresivnih napuštenih pasa, koji na tom prostoru porodicama koje se bave stočarstvom i poljoprivredom, stalno predstavljaju opasnost”, navodi se u pismu koje potpisuje direktor “Ozona” Aleksandar Perović.

Perović podsjeća da su se građani obraćali potpredsjedniku Opštine Draganu Peroviću, kao i Komunalnoj inspekciji i Komunalnoj policiji, i da su ih svi upućivali na resor potpredsjednika Perovića, ali da su tamo nailazili “na opstrukciju i ignorisanje njihovih zahtjeva”.

Perović je ranije, u izjavi “Vijestima”, mještane zamolio za strpljenje i razumijevanje, poručivši im da dok se situacija oko virusa ne riješi, sami preduzmu odgovarajuće mjere.

“Ova izjava može da se tumači i kao poziv na ubijanje tih životinja vatrenim oružjem, trovanjem, gdje bi moglo doći i do kontakta sa građanima, djecom, što bi moglo dovesti do tragičnih sutiacija. Zbog toga insistiramo da se lokalna samouprava javno ogradi od ove izjave zvaničnim reagovanjem i objasni javnosti da to nije bila namjera. Smatramo da je pod hitno potrebno riješiti ovaj alarmantan problem prije nego što dođe do najgoreg scenarija, a to su ljudske žrtve”, navodi se u obraćanju direktora “Ozona”.

Perović ističe da sa psima lutalicama treba postupati shodno važećim zakonima, naročito tokom kriznog perioda zbog koronavirusa, “jer postoji realna opasnost da će usled nedostatka hrane doći do povećanja agresivnosti, naročito kada su u čoporu, te da će se intezivirati napadi na ljude, stoku i živinu”.

“Komšijama su zaklali preko 20 koka, stradale su i guske, a jednom komšiji čak su zaklali psa. Uništili su i bašte pa ispada da džabe radiš i sadiš i da pse lutalice ‘hranimo’ domaćom piletinom. Više nam ni mreža koju smo postavili nije bezbjedna jer je oni probiju. Mora se nešto pod hitno preduzeti jer danas napadaju stoku i živinu, a sjutra će ljude”, kazao je Dragoslav Čizmović.

Kako je istakao, ukoliko neko ne preuzme odgovornost, mještani će biti prinuđeni da sami reaguju.

“Ili ćemo tražiti lovačke puške od lovačkih društava ili će nekome pasti na pamet da ih truje i time nanijeti štetu i nama i našoj stoci. Psi su u čoporu, izuzetno agresivni i samo je pitanje trenutka kada će početi da napadaju ljude. Bojimo se da će se nadležni tek tada sjetiti da reaguju”, kazao je Čizmović.

Na oko 20 kilometara od grada, u mjestu Brestice, Opština je izgradila azil za pse, ali problem nije riješen - ulice su pune napuštenih pasa, a nijesu rijetki slučajevi napada na ljude. Dodatni problem predstavlja i to što pse lutalice u Nikšić dovoze iz drugih opština.

18 koka nosilja prije nekoliko dana su psi lutalice zaklali Dragoslavu Čizmoviću iz Ozrinića, a štetu su pretrpjele i njegove komšije. Zlatku Nikoliću iz Gvozdenica psi su od marta zaklali desetak ovaca i jagnjadi

Bonus video: