Kolašinci se masovno vraćaju selu

Situacija sa epidemijom korona virusa uslovila značajno povećanje broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Smanjuje se i broj neobrađenih površina
3860 pregleda 6 komentar(a)
Počelo oranje njiva, Foto: Privatna arhiva
Počelo oranje njiva, Foto: Privatna arhiva

Broj Kolašinaca koji ovih dana registruju poljoprivredna gazdinstva, kako objašnjavaju u Sekretarijatu za finansije, imovinu i ekonomski razvoj, raste - pa ih je sada ukupno 250.

Kako je “Vijestima” kazao sekretar Dragan Bulatović, “interesovanje za bavljenje poljoprivredom, usljed novonastale situacije izazvane pandemijom koronavirusa, značajno je poraslo”.

“O tome govori i činjenica da u prvom kvartalu tekuće godine imamo i tridesetak novih registrovanih gazdinstava, pa ih je sada ukupno 250. Ohrabruje nas i činjenica da usljed novonastale situacije postoje svakodnevna interesovanja za registracijom poljoprivrednih gazdinstava. Iako nemamo precizne podatke, evidentno je da je, zbog demografskih trendova i migracije stanovništva na području naše opštine veliki broj neiskorištenih površina, pogodnih za ratarstvo, voćarstvo, stočarstvo…”, kaže Bulatović.

Rad na nekim zapuštenim imanjima, kaže sekretar za finansije, s obzirom da je kretanje u međugradskom saobraćanju dozvoljeno je samo registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Bulatović objašnjava da je dosta onih koji imaju imanja u Kolašinu, a prebivalište u drugoj opštini.

“Oni i dalje obrađuje parcele za sopstvene potrebe na teritoriji naše opštine. Kako ne poseduju rješenje o registraciji gazdinstva, samim tim ne mogu učestvovati u međugradskom saobraćaju i doći do svojih imanja. To bi, u ovom trenutku, moglo negativno uticati na poljoprivrednu proizvodnju i povećati broj neobrađenih poljoprivrednih površina”, rekao je Bulatović.

On podsjeća da je opštinskim budžetom za ovu godinu poljoprivreda podržana sa 70.000 eura, “što je 23.000 više odnosu na lani i čak četvorostruko više, u odnosu na prethodne godine”. Donesena je i nova mjera, koja se se odnosi na subvencije za nabavku sjemenskog materijala. Za tu namjenu je predviđeno 20.000 eura.

“S obzirom na činjenicu da postoji dosta ruralnih područja sa loše razvijenom saobraćajnom infrastrukturom, opština Kolašin je u poslednje vrijeme radila na sanaciji putnih pravaca u dijelu Donje i Gornje Morače (Prekobrđe, Starče, Dragovića Polje, Ljevišta), kao i čišćenje i popravljanje putnih pravaca ka katunima na Javorju, Bjelasici i Sinjavini. Sve to u cilju unapređenja uslova života na seoskom području kao i smanjenju migracija i depopulacije”, kaže Bulatović.

Bonus video: