Ristićev rad u MA bio i pod istragom

ASK je pokretala postupak protiv Vlastimira Ristića da bi ispitala da li je prekršio zakon koji zabranjuje javnim funkcionerima da imaju funkcije u privrednim društvima, a on ima u dvije privatne firme
5304 pregleda 10 komentar(a)
Ono za šta ga je tužilaštvo teretilo nije dokazano: Vlastimir Ristić, Foto: Medija centar Beograd
Ono za šta ga je tužilaštvo teretilo nije dokazano: Vlastimir Ristić, Foto: Medija centar Beograd

Odbor direktora Montenegro Airlinesa (MA) izabrao je juče Vlastimira Ristića za izvršnog direktora državne aviokompanije, nakon što je na lični zahtjev sa te pozicije razriješen Živko Banjević.

Ristić je nekad bio u MA i 2006. godine je bio pod istragom tužilaštva, a ono za šta su ga teretili nije dokazano.

Ristića, kao direktora sektora zemaljske operative, i još dvoje zaposlenih su sumnjičili da su “kao saizvršioci zloupotrijebili službene položaje, jer su poslovanjem sa privatnom firmom “Sibis” oštetili aviokompaniju za više od 150.000 eura”. Oni su to negirali. Tužilaštvo je tvrdilo da je Ristić sa dvojicom zaposlenih u MA od 2002. do 2006. za potrebe nacionalnog avioprevoznika, preko podgoričkog preduzeća “Sibis”, nabavljao robu široke potrošnje u vrijednosti od preko milion eura. Firma “Sibis” je, tvrdili su u tužilaštvu, aviokompaniji “robu prodavala po cijenama višim od tržišnih i tako ostvarila dobit od više od 150.000 eura”.

Ristić u MA dolazi sa pozicije člana Borda direktora državnih Aerodroma (ACG).

Iz MA je juče saopšteno da je Ristić (diplomirani inženjer saobraćaja) ranije “obavljao više odgovornih poslova” u tom državnom preduzeću. Između ostalog, bio je komercijalni direktor.

Prema podacima iz posljednjeg imovinskog kartona, Ristić se vodi kao osnivač, izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik kompanije IceCom, ali i kao osnivač i ovlašćeni zastupnik Algoritma.

“Vijesti” su sredinom januara prošle godine objavile da je ASK pokrenula postupak protiv njega da bi ispitala da li je prekršio Zakon o sprečavanju koprupcije, koji zabranjuje javnim funkcionerima da imaju funkcije u privrednim društvima. Ishod postupka nije poznat, a ako se dokaže da je Ristić kršio zakon, biće kažnjen novčano od 500 do 2.000 eura.

U izvještaju piše da Ristić na ime dividendi iz IceComa ubira 2.850, a iz Algoritma nešto više od 330 eura mjesečno. Prijavio je da se na Algoritam vode tri poslovne zgrade od 151, 266 i 600 kvadrata, dva poslovna prostora od 36 i 105 i livada od 1.609 metara kvadratnih, koje su opterećene hipotekama od više od 900.000 eura. Na Algoritam i IceCom se vodi i pet motornih vozila.

Neslaganje Banjevića i Vukićevića

Banjević je u MA od 2003. godine obavljao više odgovornih pozicija od tehničkog direktora, direktora operativnih službi i održavanja do funkcije izvršnog direktora kompanije. On je u februaru 2017. godine izabran za izvršnog direktora MA, dok je Nikola Vukićević izabran za predsjednika Odbora direktora.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, neslaganje Banjevića i Vukićevića je ključni razlog zbog čega je došlo do promjene na poziciji izvršnog direktora.

“Banjević je predvodio izvršni menadžment MA u periodu najveće krize kroz koju je ova firma prolazila od osnivanja i dao veliki doprinos očuvanju MA. Odbor direktora je izrazio zahvalnost Banjeviću na rezultatima koje je postigao u dosadašnjem radu”, saopšteno je iz MA.

Bonus video: