Inovacije kao odgovor na krizu zbog virusa korona

Među preko 100 prijava za CoronaThon, odabrano 15 timova koji će za 48 sati realizovati ideje
393 pregleda 0 komentar(a)
Ideje za zaštitu zdravlja i održive budućnosti, Foto: Coronathon.me
Ideje za zaštitu zdravlja i održive budućnosti, Foto: Coronathon.me

Žiri Coronathon.me takmičenja tokom kojeg će učesnici razvijati rješenja kao odgovor na korona krizu, odabrao je 15 timova, koji će ideje realizovati i prezentovati od 24. do 26. aprila. Odabrana rješenja fokusirana su na zaštitu života i javnog zdravlja, ubrzanje oporavka ili obezbjeđivanje održive budućnosti.

“Žiri je zaista imao težak zadatak da od preko 100 pristiglih ideja odabere 15 timova koji će ući u finale takmičenja”, kazao je “Vijestima” Srđan Vujić, menadžer projekta u UNDP, koji je i jedan od organizatora prvog online hakatona u Crnoj Gori.

Vujić dodaje da su imali unaprijed definisane kriterijume, kojima su se vodili u izboru, a to su održivost, odnosno da li ideja zaista može da zaživi, uticaj - ima li potencijal da napravi istinsku promjenu, izvodljivost - koliko se lako može sprovesti u djelo i u kojim vremenskim rokovima.

“I naravno inovativnost - zapravo da li je ideja jedinstvena. Razmatrali smo i da li bi rješenje moglo da se replicira u nekoj drugoj zemlji, s obzirom na to da UNDP ima 170 kancelarija širom svijeta, željeli smo da ponudimo mogućnost da najbolja rješenja dobiju međunarodnu vidljivost”, objasnio je Vujić.

U hakaton takmičenjima mogu da učestvuju svi, pa su i prijave za Coronathon.me bile raznovrsne, a timove, kaže Vujić, čine ljudi iz svih profesija - inženjeri, programeri, zdravstveni radnici, dizajneri, umjetnici, stručnjaci za marketing...

“To pokazuje snagu zajednice i koliko su građani motivisani da pomognu zemlji u prevazilaženju krize koju uzrokuje pandemija. U finalu imamo širok spektar ideja, radujemo se predstojećem vikendu, svim timovima želimo uspjeh i nadamo se da će sve ideje naći svoj put do ostvarenja”, poručuje Vujić.

​Tim Breaking Bad kreiraće aplikaciju za pretragu ljekova. Corona CheckUp nudi rješenje koje bi poslužilo zdravstvenim radnicima i građanima za analizu geolokacijskih podataka o broju inficiranih. Doorg (Door to Government) je tim koji će razvijati ekstenziju uz koju će građani moći da dostave upit odgovarajućoj državnoj instituciji bez odlaska na šalter.

Mentalika razvija Android i iOS aplikacije za podršku mentalnom zdravlju, a da je očuvanje mentalnog zdravlja osnov za prevazilaženje krize smatra i tim Psihoteka. Open Box Studio će uz pomoć nove tehnologije 3D štampe praviti najčešće dodirivane predmete od bakra.

Tim Parapet razvija “društvenu mrežu” gdje će svi koji nude određene usluge ili vještine (čuvanje djece, fotografisanje, grafički dizajn, prevođenje, zanatske usluge...) moći da kreiraju profil.

RemRes tim ima ideju da napravi “remote” respiratore (RemRes) i dodatak koji se može instalirati na postojeće respiratore kako bi se i njima moglo upravljati sa udaljenih lokacija. Jeftine mehaničke respiratore razvija tim Respira. Ideja tima Štreberko je razvoj virtuelnog karijernog mentora koji će pomoći svima onima koji traže posao. The Duo kreira platformu na kojoj bi fizička i pravna lica mogla da ponude svoje resurse koje trenutno ne koriste, a uslugu bi ustupali bez nadoknade, a istovremeno zarađivali od njih ili zasnivali partnerski odnos sa korisnikom.

Tim AB+ razvija mobilnu aplikaciju i veb sajt na kojem će dobrovoljni davaoci, ali i oni kojima je krv neophodna, moći da imaju uvid u informacije o zalihama krvi. Tim Moja Crna Gora App će omogućiti internet prezentaciju svim biznisima, a uključivanje geolokacije olakšaće pronalaženje kompanija. Trguj.Me kreira online prodavnicu kojoj bi prioritet bila prodaja proizvoda domaćih proizvođača. YouLearn je platforma gdje će nastavnici i roditelji moći da kreiraju edukativne igre svojoj djeci.

Finale će zainteresovani moći da prate putem internet prenosa uživo 26. aprila, od 16.40 sati.

Organizatori prvog online hakatona u Crnoj Gori su Program UNDP, ministarstva nauke i kulture, DevClub, Digitalizuj.Me, Alicorn, Naučno-tehnološki park, Investiciono-preduzentnički centar Tehnopolis i Mtel digitalna fabrika.

D. K.

Infobox (): 13

hiljada eura je nagradni fond Coronathona. Najbolji tim će za implementaciju rješenja imati na raspolaganju 5.000, drugoplasirani 3.000 i trećeplasirani 2.000, a tri dodatne nagrade iznosiće po 1.000 eura

Bonus video: