Stan Kusovca od 80 narastao na 106 kvadrata

Iako godinama nije imao upisanih nekretnina, tivatski gradonačelnik Siniša Kusovac prijavio da posjeduje stan za koji je ranije dobio ultrapovoljni kredit, a njegova supruga stan od 24 kvadrata
6547 pregleda 8 komentar(a)
Kusovac, Foto: Siniša Luković
Kusovac, Foto: Siniša Luković

Tivatski gradonačenik Siniša Kusovac koji na sebe i suprugu, prema podacima koje je ranije dostavljao Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) nije imao upisanih nekretnina, postao je vlasnik stana za petinu većeg od onog za čiju je “kupovinu u izgradnji“ od Opštine Tivat krajem 2017. dobio ultrapovoljni stambeni kredit.

Prema najnovijem imovinskom kartonu za 2019, koji je 31. marta dostavio ASK, Kusovac na svoje ime posjeduje stan površine 106 kvadrata, dok je na suprugu Ljiljanu upisan drugi stan od 24 kvadrata.

On je od opštinske Komisije za rješavanje stambenih potreba lica koja bira ili imenuje Skupština opštine i predsjednik opštine i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za opštinu, krajem 2017. dobio stambeni kredit od 52.000 eura za kupovinu stana u izgradnji površine 80 kvadrata, o čemu je kao dokaz tada priložio predugovor koji je sklopio dan prije nego mu je odobren kredit, sa tivatskom firmom “Samcommerc”.

Kusovac je tada u prijavi za kredit naveo da on i njegova supruga nemaju “stan odnosno porodičnu stambenu zgradu u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojini”, iako je ranijih godina sve do 2016. u imovinskim kartonima prijavljivao da su on i supruga vlasnici ili suvlasnici ne jednog, nego čak tri stana u Tivtu.

Iako je novac od Opštine za kupovinu “stana u izgradnji površine 80 kvadrata” dobio krajem 2017, Kusovac u kartonu za narednu, 2018. godinu nije naveo da je postao vlasnik te, niti bilo koje druge nekretnine.

Sada se u njegovom najnovijem imovinskom kartonu za 2019. pojavio se ne jedan, već dva stana: mali od 24 kvadrata na ime supruge i drugi od 106 kvadrata na ime tivatskog gradonačelnika - za više od petine veći od onog kojeg je Kusovac zvanično kupio kreditom koji je dobio od Opštine.

Inače, sva ta dešavanja i drastične primjene podataka o imovinskom stanju, broju i veličini nekretnina u posjedu Kusovca i njegove supruge u proteklih nekoliko godina, do sada nisu izazvali nikakvo interesovanje ASK-a da po službenoj dužnosti provjeri istinitost podataka koje joj je Kusovac prijavljivao, dok je Specijalno državno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja koju su građani podnijeli protiv Kusovca radi (ne)osnovanog uzimanja opštinskog kredita za riješenje stambenog pitanja.

Kusovac je dobio 52.000 eura, od čega će u narednih 20 godina Opštini vratiti samo 14.560 eura, plaćajući mjesečnu ratu u iznosu od 60,66 eura.

Tivatski gradonačelnik, prema posljednjem imovinskom kartonu, osim tog, vraća i gotovinski kredit od 15.000 eura kojeg je uzeo krajem 2018. u banci pod komercijalnim uslovima, pa mu mjesečna rata za njega iznosi 206,4 eura. Gradonačelnik je ASK-u prijavio da je lani od Opštine Tivat dobijao platu od nešto preko 1.234 eura mjesečno, dok je pored toga od marta do kraja prošle godine primao i po 168,5 eura mjesečno od Fakulteta za poslovni menadžment u Herceg Novom na osnovu ugovora o djelu.

Kusovac je od opštinske Komisije krajem 2017. dobio stambeni kredit od 52.000 eura za kupovinu stana u izgradnji površine 80 kvadrata, o čemu je kao dokaz tada priložio predugovor koji je sklopio dan prije nego mu je odobren kredit, sa tivatskom firmom “Samcommerc”, od čega će u narednih 20 godina Opštini vratiti samo 14.560 eura, plaćajući mjesečnu ratu u iznosu od 60,66 eura. Vraća i gotovinski kredit od 15.000 eura kojeg je uzeo krajem 2018. u banci pod komercijalnim uslovima, pa mu mjesečna rata za njega iznosi 206,4 eura

Supruga Ljiljana radi u “Lovćen osiguranju” za platu od 622 eura, dok je njihova kćerka Irina prošle godine tri ljetnja mjeseca provela radeći kao sezonac na aerodromu Tivat, za platu od 590 eura mjesečno. Ljiljana Kusovac vozi “fiat pandu” iz 2007. godine, dok gradonačelnik nema sopstveni privatni automobil, pa koristi opštinski “nissan qashqai” koji je sam sebi stavio na 24-satno raspolaganje.

Kusovac nije prijavio da ima gotovinu ili vrijednosne papire, a ASK-u nije dao saglasnost za uvid u njegove račune.

Bonus video: