Karantinske mjere nespojive sa jahting turizmom

Vijest o djelimičnom uklanjanju zabrane dolazaka, vlasnici i korisnici marina različito tumače
4131 pregleda 5 komentar(a)
Flajer Vlade
Flajer Vlade

Ohrabruje činjenica da Vlada Crne Gore razmatra pažljivo kontrolisan program ponovnog otvaranja poslovanja bisnisa, kako bi se održala ekonomija u zemlji, što je posljedica dobrog upravljanja mjerama za suzbijanje virusa posljednjih mjeseci.

Tako su juče iz Porto Montenegra prokomentarisali za “Vijesti” najnovije mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za sprečavanje širenja zaranih bolesti (NKT), koje je preksinoć odlučilo da ukine zabranu uplovljavamja jahti u crnogorske marine i luke, koja je bila na snazi od sredine marta.

Poznavaoci prilika u nautičkom turizmu i jahtingu ipak, većinom sumnjaju da će najnovije mjere NKT ovako kako su sada postavljene, učiniti da u naše marine ponovo počne dolaziti iole značajniji broj jahti iz inostranstva. Prema mišljenju više sagovornika “Vijesti”, ovakvo otvaranje marina za dolazak jahti u kombinaciji sa zadržavanjem aktuelne potpune zabrane međugradskog saobraćaja u Crnoj Gori te daljim držanjem katanca na ugostiteljskim i uslužnim objektima, teško da u ovom trenutku može privući nekog stranog nautičara da sa svojom jahtom dođe u Crnu Goru.

Prema novim mjerama, omogućeno je kontrolisano otvaranje marina uz poštovanje mjere samoizolacije, što znači da jahte koje budu u njih uplovljavale iz inostranstva, moraju ostati 28 dana na vezu, a za to vrijeme njihova posada i druga ukrcana lica ne smiju izlaziti sa plovila, već biti u samoizolaciji, “uz preduzimanje mjera zdravstveno-sanitarnog nadzora od strane nadležne zdravstvene ustanove, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a na osnovu rješenja zdravstveno Sanitarne inspekcije”.

Zakupac ili koncesionar luke nautičkog turizma - marine i trgovačke luke otvorene za međunarodni saobraćaj, Bar, Budva, Kotor, Luka Kumbor - Portonovi i Tivat (Gat I i Gat II) kojoj je po ovim mjerama NKT odobren prihvat stranih plovnih objekata u samoizolaciji, obavezan je da preduzima mjere za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa, na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje.

“Prema našem razumijevanju, svaka marina koja prihvata dolazak brodova, prema najnovijoj odluci NKT, mora sprovoditi stroge postupke nadzora i upravljati svakim pojedinačnim dolaskom broda u uskoj konsultaciji sa nacionalnim pomorskim i zdravstvenim institucijama, što će učiniti i Porto Montenegro”, kazao je “Vijestima” senior PR i marketing menadžer komanije Adriatic marinas - Porto Montenegro iz Tivta Danilo Kalezić.

Prema njegovim riječima, brojni vlasnici jahti i kapetani, njihovi klijenti čiji su brodovi trenutno u vodama drugih zemalja država Mediterana, “prepoznali su da je Crna Gora dobro reagovala na pandemiju koronavirusa, što ih dodatno uvjerava u visok stepen zdravstvene sigurnosti u našoj zemlji”.

“Oni takođe smatraju da dobro upravljanje situacijom ima za rezultat šire benefite, poput činjenice da neće biti većih ometanja u nabavkama osnovnih dobara i usluga u Tivtu. Uz sve to, nije floskula da naši klijenti pamte gostoprimstvo svojih domaćina iz Crne Gore, brige i ličnog pristupa koje kao Tivat i Boka nudimo svojim posjetiocima”, kazao je Kalezić koji očekuje da se uskoro neke od tih jahti i pojave u Porto Montenegru.

On je dodao da menadžment tivatskog nautičko-turističkog centra svoje partnere, vlasnike stanova, jahti i goste kontinuirano informiše o “pozitivnim aktivnostima koje se tokom pandemije sprovode u Boki.”

“Vjerujemo da će oni, kao profesionalci u svom poslu, dobro znati da je razdoblje samoizolacije odgovorna i potrebna mjera za održavanje sigurnosti stanovnika zemlje koju žele da posjete i mjera koja ima dugoročni benefit kako za desitinaciju koju biraju, tako i za njih same. Oni takođe dobro znaju da će Crna Gora biti tamo i kad im prestane izolacija, odnosno kad putovanje u druge gradove ponovo postane moguće”, istakao je Kalezić, podvlačeći da ne treba smetnuti sa uma ekonomske koristi kontrolisanog dolaska većih jahti u Tivat - od pružanja konsijerž usluga, servisa, nabavke i sličnih uvezanih lokalnih manjih biznisa koje tradicionalno angažuju veći brodovi, kao i značajan broj ljudi, uglavnom članova posade, koji su, “kao i uvijek, lojalni potrošači u lokalnim prodavnicama i podržavaju male biznise.”

Nerealno je da neko dođe i da bude 28 dana zatvoren na brodu

Nerealno je očekivati da će neko iz bijeloga svijeta pohitati da jahtom dođe u Crnu Goru da bi onda 28 dana bio zatvoren na vlastitom brodu i sa njega samo gledao Porto Montenegro, Portonovi, Kotor ili Bar. Ako i bude takvih slučajeva, poslaće samo neka čarter firma ili vlasnik koji čarteruje brod, jahtu sa posadom da ovdje odrade karantin, u vrlo, vrlo tankoj nadi da će možda ljeti i biti neke skromne čarter sezone na Jadranu, pa da mu onda brod i posada eventualno budu spremni za unajmitelja. No, ako išta od turizma i bude narednih mjeseci, sve države će primjenjivati karantinske mjere koje su prosto nespojive sa uobičajenim čarter biznisom u jahtingu, skoro je izvjesno da i takvih slučajeva neće biti”, smatra jedan od sagovornika “Vijesti” iz agencija koje se bave pružanjem ili posredovanjem u pružanju usluga jahtama. On tvrdi da je najnovija mjera NKT, sa stanovišta komercijalnih interesa ovog dijela turističke privrede Crne Gore, jednaka efektu narodne poslovice “Učini mu ćeif, posao mu ne završi”.

Bonus video: