Obavezno nošenje maski u zatvorenom, od 18. maja planirano otvaranje kafića, plaža, tržnih centara...

Zabilježen jedan novi slučaj zaraze, dva pacijenta u KCCG životno ugrožena
83382 pregleda 141 komentar(a)
Simović, Foto: Shutterstock
Simović, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.04.2020. 18:28h

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, Milutin Simović, kazao je da je novo ublažavanje privremenih mjera planirano za 4. maj, kao i da će, ukoliko se uspješno savlada ta faza, od 18. maja biti otvoreni ugostiteljski objekti, plaže i tržni centri.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je na presu NKT-a najavio je da će najvjerovatnije od ponedjeljka biti obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, u cilju pripreme za novo ublažavanje mjera.

"Vani će ići preporuke i insistiraćemo na preporukama. Nismo htjeli da idemo sa naredbom da svi moraju nositi maske", kazao je Mugoša.

Simović je kazao da informacije koje dobijaju sa međunarodnih adresa predstavljaju putokaze koji jasno ukazuju da nije vrijeme za opuštanje i vraćanje uobičajenim navikama.

"Pred nama su dani kada i dalje i do kraja moramo svi bez rezerve slijediti savjete struke. Pred nama je vrijeme u kojem i dalje moramo reagovati brzo i snažno da bismo i dalje sačuvali ono što je najveća vrijednost svake države - zdravlje i životi građana", kazao je Simović.

Povoljna epidemiološka situacija dala nam je za pravo da počnemo sa ublažavanjem donesenih mjera, a pripremamo se i za nova ublažavanja, istakao je Simović.

"Princip je bio i biće jasan - poštovanje mjera do njihovog ublažavanja ili ukidanja. U suprotnom, mjere će se morati produžavati i pooštravati, a to niko ne želi. Mi vjerujemo da ćemo zahvaljujući nastavku visokog nivoa razumijevanja i odgovornosti građana postepeno ali sigurno, ili u pravcu ublažavanja. U slučaju porasta broja novoinficiranih bićemo spremni na brzu reakciju i donošenje novih odluka. Moramo zajedno da radimo na ublažavanju socijalnih i ekonomskih posljedica ove epidemije", poručio je on.

Simović je kazao da bezbjedan prelaz u novu realnost nema alternativu i podrazumijevaće postepeno ublažavanje mjera, pri čemu će odluke biti temeljene na procjenama rizika koje napravi struka.

Naglasio je da je nakon ublažavanja mjera registrovan "zabrinjavajuće neodgovoran odnos" onih koji prižaju usluge građanima.

"Zbog toga je već dat nalog nadležnim inspekcijama za ažurnije i efikasnije postupanje. Ovakvo ponašanje ugrožava naše planove za opuštanje mjera i oživljavanje ekonomije, i to nećemo dozvoliti."

Druga faza planirana za 4. maj

Ako epidemiološka situacija bude pod kontrolom, druga faza ublažavanja mjera planirana je za 4. maj.

"Omogućiće se rad prodavnica tekstila, obuće, tehničke robe, građevinskog materijala, zanatskih radnji i servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto škola, rentakar usluga, muzeja i galerija, i moguće još drugih djetatnosti", kazao je Simović.

Dodao je i da će se omogućiti odlazak do vikendica u drugim opštinama. Dozvoliće se gradski taksi prevoz, kao i lokalni javni prevoz u opštinama u kojima nisu registrovani slučajevi zaraze.

Ako se uspješno savlada druga faza, Simović je najavio da će treća faza početi 18. maja i obuhvatiće otvaranje restorana, kafića, hotelskih terasa, plažnih barova, plaža i tržnih centara.

Četvrta faza bi počela 1. juna i u njoj bi bio uspostavljen drumski, željeznički i plovni, gradski i međugradski saobraćaj uz odgovarajuće mjere zaštite.

Simović je kazao da je važno ispuniti šest ključnih ciljeva, među kojima je da se širenje infekcije drži pod kontrolom i da se nastavi sa značajnim testiranjem, praćenjem izolacija i kontakata. Potrebno je, kako je rekao, posebnu pažnju voditi i o zdravstvenim objektima i domovima za stare i drugim ranjivim kategorijama.

Potrebno je uspostaviti i jasno propisane preventivne mjere na svakom radnom mjestu, poručio je Simović, ali i maksimalno smanjiti rizik unosa virusa iz drugih država.

Simović je naglasio i važnost punog angažovanja svih građana.

Potpredsjednik Vlade je uputio saučešće porodicama koje su izgubile svoje najbliže u epidemiji koronavirusa. Poželio je i brz oporavak svima koji su na bolničkom i kućnom liječenju.

Hospitalizovano 20 pacijenata

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković, kazao je da je u Crnoj Gori trenutno hospitalizovano 20 pacijenata.

Rekao je da su dva pacijenta na respiratorima u KCCG i da su životno ugroženi.

Eraković
Eraković

Do sada su oporavljena 153 pacijenta, nema hospitalizovane djece i smanjuje se broj zdravstvenih radnika koji je bio pod posebnim mjerama pažnje, istakao je Eraković.

"Domovi za stare su pod posebnom kontrolom i pažnjom", dodao je on.

Direktor KCCG je rekao da je dosadašnji uspjeh u suočavanju sa epidemijom postignut radom, trudom i donijetim mjerama, ali i zahvaljujući građanima koji su ozbiljno shvatili situaciju.

"Moramo da se one osnovne principe fizičke distance i higijene ruku apsolutno pridržavamo", poručio je Eraković.

Raste broj oporavljenih, pada broj novooboljelih

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, rekao je da je od jutrošnjeg presjeka analizirano 49 uzoraka, od čega je jedna osoba pozitivna na koronavirus.

"Taj slučaj se ispituje i vidjećemo da li je kontakt od nekog ranije, ili je neki novi izvor", rekao je Mugoša, podsjetivši da je do sada zaraženo 320 građana.

ggg
Grafika koju je pokazao Mugoša

Naglasio je i da raste broj oporavljenih pacijenata, te da pada broj novih slučajeva zaraze.

Istakao je da se Crna Gora nalazi u dobroj epidemiološkoj situaciji, ali i podsjetio:

"Ovo što vidimo je rezultat ono što smo radili do sada. Kako će biti dalje, zavisiće od ovoga kako se danas ponašamo", rekao je Mugoša, dodavši da se situacija može promijeniti ako se ne budu poštovale mjere.

Naglasio je da nema popuštanja kada je u pitanju fizička distanca, insistiranje na nošenju maski i vođenju higijene ruku.

"Dovoljno je samo malo previda da opet imamo probleme", kazao je Mugoša. "Sad treba da mislimo na sjutra - što više budemo poštovali mjera, više će se otvarati radnih mjesta, imaćemo veće dohotke i bolji život. Ali govorim samo u slučaju poštovanju svih mjera".

Mugoša
Mugoša

Mugoša je istakao da će od procjene 3. maja zavisiti da li će mjere najavljene za 4. maj moći da se primijene.

Bonus video: