Crkva u minusu 220 hiljada eura od turizma

Iako se religijski turizam promoviše kao jedan od profitabilnih, imajući u vidu da su brojni manastiri, prije svih Ostrog, među najposjećenijim pravoslavnim svetinjama u Evropi, agencija već četiri godine bilježi loše poslovne rezultate. Konstantno posluje u minusu, izuzev 2014. kada je ostvarila dobiti od 21 hiljadu eura
12060 pregleda 29 komentar(a)
Najposjećenija pravoslavna svetinja u Crnoj Gori: Manastir Ostrog, Foto: Boris Pejović
Najposjećenija pravoslavna svetinja u Crnoj Gori: Manastir Ostrog, Foto: Boris Pejović

Crkvena turistička agencija “Odigitrija” nastavila je da niže loše poslovne rezultate i prošle godine, ostvarivši minus od nešto više od sedam hiljada eura.

Takav poslovni rezultat agencija iz Budve, na čijem je čelu Odbora direktora mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, predstavila je u finansijskom iskazu dostavljenom Poreskoj upravi.

Time je ukupan gubitak agencije dostigao 220.911 eura.

Agencija je i pretprošlu godinu završila sa gubitkom od 32.764 eura.

Imovina agencije procijenjena je na 47 hiljada eura i u odnosu na 2018. izgubila je na vrijednosti za devet hiljada.

Prema finansijskom iskazu koji je potpisao izvršni direktor agencije Slavko Krstajić, lani je prihodovano svega 48 hiljada eura, uprkos tome što vjernicima nudi atraktivne hodočasničke ture.

Agencija ima 42 hiljade eura dugoročnih kreditnih obaveza.

Iako se religijski turizam promoviše kao jedan od profitabilnih, imajući u vidu da su brojni manastiri, prije svih Ostrog, među najposjećenijim pravoslavnim svetinjama u Evropi, agencija već četiri godine bilježi loše poslovne rezultate. Konstantno posluje u minusu, izuzev 2014. kada je ostvarila dobiti od 21 hiljadu eura.

Navodi se da je “Odigitrija“ agencija za unapređenje hodočasničkih putovanja, društvo sa ograničenom odgovornošću sa sjedištem u Budvi, osnovano sa blagoslovom mitropolita Amfilohija, te da već desetak godina organizuju hodočasnička putovanja u zemlji i inostranstvu.

Agencija se bavi i organizacijom seminara, simpozijuma, ljetnjih škola, kolonija ikonopisaca, koncerata duhovne muzike, izložbi, kao i prodajom predmeta crkvene umjetnosti.

Pored jednodnevnih izleta po Crnoj Gori, “Odigitrija“ nudi i obilazak ovčarsko-kablarskih manastira, Tvrdoša u Hercegovini, Lepavine, kao i manastira Nemanjića. Od inostranih programa, u ponudi je i obilazak Svete gore, grčkih manastira na Krfu, Meteora, manastira u Makedoniji, Fruškoj gori, te svetinja u Rusiji, Italiji, Bugarskoj, Carigradu... Sjedište firme se nalazi u budvanskom naselju Sveta Petka, koje je izgrađeno na crkvenoj zemlji.

U svome vlasništvu, kako piše na sajtu, agencija ima autobus sa 55 sjedišta, minibus sa 25 mjesta, kombi sa osam sjedišta i brod “Sveti Nikon Jerusalimski“ sa 45 mjesta namijenjen za organizaciju hodočasničkih putovanja i obilazak manastira na ostrvima Skadarskog jezera.

Hodočasnička putovanja trenutno su odložena zbog epidemije koronavirusa.

“Obavještavamo naše hodočasnike da se zbog novonastale situacije i zakonske zabrane grupnih putovanja do daljeg odlažu sva planirana putovanja, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Bićete o svim promjenama blagovremeno obaviješteni“, naveli su na svome profilu na društvenoj mreži Fejsbuk.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je u junu 2013. licencu “Odigitriji“ za obavljanje djelatnosti turističke agencije - organizatora putovanja. Licencu je potpisao tadašnji ministar Branimir Gvozdenović.

Radio Svetigora stigao do 185.000€ gubitka

I druga Mitropolijina firma - “Metropolite media“, društvo za informativnu djelatnost u okviru koga je Radio Svetigora, poslovala je prošle godine sa minusom od 29 hiljada eura.

Kako stoji u finansijskom iskazu, ukupni akumulirani gubitak je 185 hiljada eura. Poslovni prihodi prošle godine su iznosili 9.700 eura, a rashodi četiri puta više...

Bonus video: