Đukanović: Najvažnije da sve kompanije što prije počnu sa radom

"Nikšić je još jednom pokazao svoju specifičnost dobre funkcionalnosti, dobre saradnje, odličnog međusobnog razumijevanja i razumijevanja sa državnim organima", kazao je predsjednik države
12451 pregleda 71 komentar(a)
Đukanović u posjeti Nikšiću, Foto: Luka Zeković
Đukanović u posjeti Nikšiću, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.04.2020. 14:25h

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, posjetio je danas Nikšić sa predsjednikom NKT za zarazne bolesti Milutinom Simovićem, kako bi se upoznao sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u tom gradu.

"Vjerujući da su dobre procjene da ulazimo u smiraj krize izazvane pandemijom korona virusa, potpredsjednik Vlade gospidin Simović i ja smo danas obišli Nikšić sa namjerom da čujemo najsvježije informacije o epidemiološkoj situaciji u ovom gradu, zatim da provjerimo kako je pandemija i kriza koju je pandemija proizvela djelovala na stanje socijalne stabilnosti u ovom gradu, kakve su najurgentnije humanitarne potrebe i da malo porazgovaramo sa rukovodstvom grada o potrebi sihronizovane aktivnosti na animiranju privrednih subjekata kako bi što spremije dočekali mjere relaksacije koje preduzima Vlada Crne Gore i kako bi što brže ušli u stanje pune funkcionalnosti i stvaranja dobrog doprinosa nacionalnoj ekonomiji", kazao je Đukanović.

Istakao je da je veoma zadovoljan onim što je čuo, te da je Nikšić još jednom pokazao "svoju specifičnost dobre funkcionalnosti, dobre saradnje, odličnog međusobnog razumijevanja i razumijevanja sa državnim organima".

"Tako da danas zaista svjedočim da je prethodni, veoma teški period prevladan kao jedno vrlo specifično iskušenje kroz koje je prošao i ovaj grad i Crna Gora, i kroz koje prolazi ukupan svijet. Ono što je dobro, to je da imamo smirivanje situacije, ne samo u ovom gradu nego u Crnoj Gori kada je u pitanju širenje bolesti, i to je najvažnija informacija. Nadajmo se da ćemo disciplinovanim odnosom prema onome što su sugestije nadležnih medicinskih ustanova doprinijeti da zaista ovo bude i potpun smiraj krize, i stvaranju pretpostavki za normalizaciju privrednog i društvenog života u našoj zemlji", kazao je Đukanović.

Đukanović u posjeti Nikšiću
Đukanović u posjeti Nikšiću(Foto: Luka Zeković)

Zadovoljstvo je, kako je kazao, bilo čuti i da su svi subjekti socijalno zaštitnog sistema u Nikšiću veoma kvalitetno obavili posao u prethodnom periodu, i "da praktično nema nekih tako urgentnih slučajeva i potreba".

"Ali svejedno, od strane ključnih subjekata je potpredsjedniku Vlade i meni prezentirano šta bi država još mogla da pomogne u ovoj fazi, i vjerujem da su zahtjevi realni i zato sam zajedno sa potpredsjednikom najavio da ćemo se veoma ažurno time pozabaviti i pokušati da kroz aktiviranje nekog donatorskog pula stvorimo pretpostavke za rješavanje i tih problema i učvršćivanja socijalne stabilnosti Nikšića. Jako je važno da smo svi dobro razumjeli da ne smijemo izgubiti niti jedan dan nakon što stavimo tačku na krizu izazvanu pandemijom korona virusa, nego da svi privredni subjekti moraju što prije biti u stanju da aktiviraju svoje kapacitete. Realno smo danas o tome razgovarali, država je u prethodnom periodu pokazala funkcionalnost, država nijednog dana nije zakasnila sa primanjem ljudi koji su socijalno najugroženiji, čak i bez ove krize, a znamo da je to kategorija penzionera, kategorija korisnika socijalne pomoći ali zano, takođe, da i kada izađemo iz ove krize, da su to najranjivije kategorije crnogorskog društva, to su kategorije koje uglavnom žive zahvajujući dodatnim pomoćima najčešće iz kruga svojih porodica kroz generacijsku solidarnost koja je tradicija crnogorskog društva. Nažalost, u ovom periodu zahvaljujući ograničenjima u funkcionisanju kompanija i ta generacijska solidarnost je u značajnom mjeri limitirana", kazao je Đukanović.

Đukanović u obilasku bolnice
Đukanović u obilasku bolnice(Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore)

Zato je, kako ističe, sada naš najvažniji interes da što prije počnu da rade sve kompanije u Crnoj Gori.

"Veoma je dobro da je Vlada pripremila drugi paket podrške, vjerujem da će uslijediti i treći paket podrške koje će uglavnom biti skoncentrisan na stimulativne mjere svim preduzećima koja su otežano radila ili koja nijesu uopšte radila, da aktiviraju svoje kapacitete, i na taj način ćemo kao država povratiti svoje partnere, to su privredni subjekti koji će nam pomoći da oživimo našu ekonomiju, da uskoro obezbijedimo dobar tempo rasta crnogorske ekomoije, a kada imamo dobar tempo rasta, to znamo iz prethodnih par godina, ipak se sva pitanja uključujući i pitanja zdravstvene zaštite, i pitanje socijalne stabilnosti neuporedivo lakše rješava. Ja danas iz Nikšića zaista odlazim sa dobrim utiskom, sa optimizmom da je država i u Nikšiću, na ovom nivou organizacije potvrdila svoju funkcionalnost i da svi zajedno sa mnogi više optimizma i realnog očekivanja možemo gledati na ono što je država u stanju da nam obezbjeđuje na planu unapređenja kvaliteta života nas i naših porodica", poručio je Đukanović.

Sa Đukanovićem je, pored predsjednika NKT Simovića, u posjeti Nikšiću bio i ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Galerija

Bonus video: